Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:59 / 19.02.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Dom zdravlja obnovio vozni park sanitetskog prijevoza s pet novih vozila

Nova sanitetska vozila

Nova sanitetska vozila

Foto: - / PGŽ

Odjel sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Primorsko-goranske župaije bogatiji je za pet novih vozila ukupne vrijednosti 1.500.000,00 kn nabavljenih putem decentraliziranih sredstava Primorsko-goranske županije. Riječ je o vozilima Peugeot Boxer opremljenim za prijevoz pokretnih i nepokretnih pacijenata koji će prometovati na području cijele županije. 

Nastavak je to obnavljanje voznog parka Doma zdravlja čija je prosječna starost do ove nabavke bila 10 godina uz prosječno 250.000 prijeđenih kilometara po vozilu. Do kraja ove godine Primorsko-goranska županija i Dom zdravlja planiraju nabavu još 10 novih vozila. Obnavljanjem voznog parka, osim kvalitete prijevoza ostvarit će se i značajna ušteda u održavanju i servisiranju vozila.


Sanitetski prijevoz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije usluga je namijenjena nepokretnim i teško pokretnim osobama, kao i onima kojima zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje. Pacijent ostvaruje pravo na sanitetski prijevoz putem naloga izdanog od strane izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili zdravstvene ustanove iz koje se vrši prijevoz. Nalog se izdaje sukladno nacionalnom Pravilniku o sanitetskom prijevozu, 24 sata prije planiranog prijevoza, odnosno 48 sati pri relacijama dužim od 150 kilometara.


U Odjelu sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, čije timove čine vozači i medicinske sestre/tehničari, trenutno radi više od 80 zaposlenika koji djeluju na lokacijama u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Krku, Cresu, Malom Lošinju, Rabu, Delnicama, Čabru i Vrbovskom. Rad saniteta je svakodnevan uz organizirani prijevoz tijekom poslijepodnevnih i noćnih sati. Mjesečno se sanitetskim vozilima preveze oko 5.000 pacijenata u zdravstvene ustanove u županiji, ali i Hrvatskoj kao i inozemstvu. U vrijeme pandemije timovi sanitetskog prijevoza provode i zasebni prijevoz COVID pozitivnih bolesnika.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.