Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dom zdravlja PGŽ nabavio sedam novih vozila za sanitetski prijevoz

09.10.2019.

14:14

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Dom zdravlja Primorsko-goranske županije za potrebe sanitetskog prijevoza pacijenata nabavio je sedam novih vozila ukupne vrijednosti milijun i 770 tisuća kuna. Četiri vozila kupljena su putem decentraliziranih sredstava PGŽ, a tri putem leasinga.

Riječ je o vozilima Citroen Jumper, VW Transporter opremljenim za prijevoz nepokretnih pacijenata i Renault Trafic (8+1 sjedalo) za pokretne pacijente koji će prometovati na području Rijeke i Gorskog kotara.

Ova investicija nastavak je obnove voznog parka Doma zdravlja PGŽ čija je prosječna starost bila 10 godina s 250 tisuća prijeđenih kilometara. Dostava preostalih osobnih i dostavnih vozila, od ukupno 30 nabavljenih putem leasinga, očekuje se tijekom studenog ove godine. Uz dodatnu kvalitetu prijevoza istovremeno će se ostvariti značajna ušteda u održavanju i servisiranju vozila.

Sanitetski prijevoz usluga je namijenjena nepokretnim i teško pokretnim osobama, kao i onima kojima zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje. Pacijent ostvaruje pravo na sanitetski prijevoz putem naloga izdanog od strane izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili zdravstvene ustanove iz koje se vrši prijevoz. Nalog se izdaje sukladno nacionalnom Pravilniku o sanitetskom prijevozu, 24 sata prije planiranog prijevoza, odnosno 48 sati pri relacijama dužim od 150 kilometara.

U Odjelu sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, čije timove čine vozači i medicinske sestre i tehničari, trenutno radi više od 80 zaposlenika koji djeluju na lokacijama u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Krku, Cresu, Malom Lošinju, Rabu, Delnicama, Čabru i Vrbovskom. Rad saniteta je svakodnevan uz organizirani prijevoz tijekom poslijepodnevnih i noćnih sati. Ukupno se tijekom dana obavi više od 130 prijevoza, uz isto toliko pacijenata, u zdravstvene ustanove u županiji, ali i Hrvatskoj i inozemstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.