Hrvatski radio

Radio Rijeka

Domaća kuhinja: mogu li se goranski specijaliteti ponuditi u restoranima?

03.12.2018.

14:17

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon promocije obimne kuharice "Iz bakine škrinjice" s receptima za jela Gorskoga kotara te uspjeha poljoprivrednih gospodarstava da organiziraju zelene tržnice, može se reći da ima pozitivnih pomaka u promociji goranske gastronomske ponude, potvrdili su sudionici Dana domaće kuhinje u Delnicama.

Danom domaće kuhinje je autorica goranske kuharice Blažica Sveticki, u suradnji s Lovačkim domom iz Delnica, odlučila provjeriti može li, makar i nakratko, neko od jednostavnih tradicijskih jela goranskih kućanstava - zelje i krpice, fažol i kaša, lovački gulaš - postati dijelom restoranskog jelovnika. 

Tome je, kao desert, odlučila pridodati i tzv. starinsku tortu. Svjesna činjenice da se o domaćim specijalitetima može govoriti jedino ako se u njihovoj pripremi koriste autohtoni proizvodi, manifestaciju je obogatila ponudom nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.  

Za mliiječne proizvode Marice Francisković te one od aronije Dijane Krepenc, ugostitelji Gorskoga kotara pokazuju zanimanje, a takav plasman, kao i onaj preko sve učestalijih goranskih tržnica, omogućava da se ono što je na goranskom području proizvedeno, u tome kraju i nudi.

Ivan Beljan iz Lokava se, nakon eteričnih ulja, okrenuo izradi čajeva i sirupa od mente, no zasad je svjestan kako, osim kvalitete, mora i količinski povećati proizvodnju da bi potaknuo interes ugostitelja. Kako se domaći proizvodi često vezuju uz zdravu ishranu, proizvodnja prepeličjih jaja OPG-a Jurković iz Ravne Gore, čija konzumacija, tvrde, dokazano jača imunitet, nešto je o čemu bi u jačanju gastronomske ponude Gorskoga kotara u svakom slučaju trebalo razmisliti. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.