Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:36 / 20.01.2016.

Autor: Borna Šmer

Domaće meso - kvalitetnije i skuplje, ali uvijek ima onih koji ga kupuju!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijetki privatnici, trgovci na malo ili stari zanati uspijevaju opstati. Ugrožavaju ih veliki trgovački centri, komplicirana birokracija i mala potražnja za domaćim proizvodima, uzrokovana i, ponekad, visokim cijenama. Među njima je i zanimanje mesara.

Rijetki su ti koji neporaženi izlaze iz borbe s niskim cijenama velikih lanaca i jeftinim mesom velikih industrija. Ipak, još uvijek ima onih koji odolijevaju pritisku velikih i jeftinih. Jedna takva priča dolazi iz Marinića pokraj Rijeke. Riječ je o mesnici obitelji Čučković koja se ondje nalazi od 1989.

Mesnicu pokreće Gligorije Čučković, a danas je vode njegova dva sina - Danijel i Dejan. Do nje ne vode putokazi, nema nikakvih smjernica, a ipak za braću nema ni trenutka odmora. Nove i stare mušterije neprekidno se izmjenjuju. Osim po kvalitetnom mesu, Čučkovići su poznati i po svojevrsnim gastro-šuovima koje priređuju diljem Hrvatske.

Treba li napominjati da koriste meso isključivo hrvatskog porijekla? S Danijelom i Dejanom Čučkovićem razgovarali smo i o današnjem položaju mesara. Stariji brat, Dejan, tvrdi da nije samo tržište ugrozilo mesarsko zanimanje: ugrozili su ga i sami mesari, često nespremni na prihvaćanje novih trendova.

Dio krivice spada i na nisku platežnu moć hrvatskih kupaca koji se iz tog razloga često odlučuju na jeftiniju varijantu - trgovačke lance. Više o Čučkovićima saznajte u razgovoru koji je, uz "dih domaćega mesa", snimio Borna Šmer:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.