Hrvatski radio

Radio Rijeka

Domazet: učenici vole radionice tradicijske brodogradnje

06.05.2018.

09:32

Autor: Tatjana Sandalj

Obnova jedne od tradicijskih brodica na kojoj su radili i učenici Tehničke škole iz Rijeke (Foto: Ljiljana Domazet)

Obnova jedne od tradicijskih brodica na kojoj su radili i učenici Tehničke škole iz Rijeke (Foto: Ljiljana Domazet)

Foto: - / -

U okviru programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska, projekta Mala barka 2, održava se Akademija tradicijskih pomorskih zanata i vještina. Akademiju čine radionice za učenike i javna predavanja. Kakva su iskustva?

Kurikulumi hrvatskih srednjih škola ne podržavaju programe tradicijskih zanata. Ipak, učenici Tehničke škole iz Rijeke naučili su ponešto o održavanju i obnovi guceva, leuta i sličnih plovila.

Ciklus javnih predavanja u okviru Akademije tradicijskih pomorskih zanata i vještina bit će zaključen u okviru Festivala Fiumare. Posljednja tema trebali bi biti "Pomorski običaji i suvremena prezentacija tradicijskih barki i brodova". Više pronađite na internetskoj stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja koji je nositelj projekta.

O konstrukciji brodova u školi uče od Ljiljane Domazet. I dok u školi govore o čeličnim konstrukcijama, u okviru projekta Akademije ona je održala javno predavanje o konstrukciji drvenih brodova. Pripremajući javno predavanje, kaže, puno je naučila, jer je i ona teorijsko znanje upotpunila radom na terenu, baš kao i njeni učenici. 

Važno jeupravo sada govoriti o tradicijskoj brodogradnji, istaknula je, jer ljudi koji još uvijek znaju kako obnoviti veći tradicijski brod sve je manje i manje. Važno je da oni znanja prenesu novim generacijama. 

A učenici su rad u radionicama prihvatili s velikim veseljem. Domazet vjeruje i nada se da će neki od njih, a ima interesenata, nastaviti rad baš u brodogradilištima u kojima se veći tradicijski brodovi mogu obnavljati. Posla za brodograditelje u drvu uvijek će biti, pogledajte jedrenjake koji, ako su dobro održavani, mogu trajati i dulje od čeličnih brodova, govori profesorica. 

A iskustva s radionica su dokumentirana i postat će dijelom građe budućeg muzeja tradicijske brodogradnje. Poslušajte više:

Galerija
Foto: Ljiljana Domazet, Foto: -/-
Foto: Ljiljana Domazet, Foto: -/-Foto: Ljiljana Domazet, Foto: -/-Foto: Ljiljana Domazet, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.