Hrvatski radio

Radio Rijeka

Domino efekt: obnovljenih fasada u Rijeci svake godine dvostruko više

05.03.2016.

08:30

Autor: Klaudia Modrić Plantarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zloglasni "neboder smrti" u Čandekovoj ulici, na broju 8, uskoro će dobiti novo ruho. Neće biti carevo već pravo, kvalitetnije i ugodnije za život. Njegovi su stanari, baš kao i mnogi drugi Riječani, iskoristili mogućnost obnove fasade uz potporu Fonda za energetsku učinkovitost.

Iz godine u godinu u Rijeci raste broj zgrada s obnovljenim fasadama. To je rezultat dobre suradnje najvećih riječkih upravitelja zgrada i Fonda za energetsku učinkovitost. U prošloj godini u Primorsko-goranskoj županiji odobreno je 345 poticaja vrijednih više milijuna kuna, uloženih u kvalitetniji životni standard.

Porast broja obnova fasada u Rijeci je od 100 do 300 posto, bilježe najveće tvrtke upravitelji stanova, što naš grad svrstava u hrvatski vrh. Tijekom 2014. godine upraviteljska tvrtka Rumat obnovila je 12 fasada - dvostruko više nego godinu ranije, a i godinu kasnije broj se udvostručio: 2015. su obnovljene 24 zgrade.

Direktorica Rumata Andrea Matić Mance objašnjava da do ovoga pozitivnog trenda dolazi zahvaljujući dobroj edukaciji i suradnji sa stanarima zgrada. Kriteriji Fonda za energetsku učinkovitost se mijenjaju i sada idu na ruku građanima, kaže direktor Rijeka stana Tomislav Štimac i dodaje da stanarima otežavaju općeniti ekonomski problemi.

Slaže se i Željko Radojčić, čelni čovjek tvrtke RI 19. Građani su, kaže, prepoznali da samo iz spomenutog fonda mogu dobiti povoljan kredit za obnovu pročelja svojh zgrada. Sada se, za ulaganje vrijedno milijun kuna, iz Fonda za energetsku učinkovitost dobiva 40 posto bespovratnoga novca.

Za takav su se potez odlučili i stanari takozvanoga nebodera smrti u Čandekovoj ulici u Rijeci. Shvatili su, kaže predstavnica stanara Biserka Muretić, da to što se događa s njihovom zgradom nikamo ne vodi i da je moraju obnoviti. Sada će i taj neboder ponovno izgledati dostojno za život.

Upravitelji zgrada uočili su i pravi domino efekt: kada se u ulici počne obnavljati jedna zgrada, stanari prenose dobar ili loš glas, pa onda vrlo često radovi uskoro započinju i u susjedstvu. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.