Hrvatski radio

Radio Rijeka

Donacija HRT centra Rijeka Socijalnoj samoposluzi: pomoć najsiromašnijima

14.12.2016.

14:48

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na inicijativu nagrađene kolegice Antonele Galić Pruše, donaciju riječkoj Socijalnoj samoposluzi danas su uručili djelatnici HRT centra Rijeka. Higijenske potrepštine, pelene, dječja hrana, čokolade i poklon-paketi za djecu bit će podijeljeni našim najsiromašnijim sugrađanima.

SOCKI I DALJE TREBA HRANA I VOLONTERI - Socijalna samoposluga "Kruh svete Elizabete", Brajda 7, Rijeka , broj telefona: 097/636- 3946.

U riječkoj Socijalnoj samoposluzi registrirano je oko 1500 korisnika, a usluge ukupno koristi približno 3500 osoba. Tjedno se za pomoć javlja novih petnaestak osoba. Nakon što je za radijski prilog "Riječka socijalna samoposluga" naša kolegica Antonela Galić Pruša dobila nagradu "Svjetionik" Hrvatske mreže protiv siromaštva, pokrenula je ovu akciju, a Socijalnoj samoposluzi poklonila i primjerak priznanja, odnosno nagrade. 

Privremena rukovoditeljica HRT centra Rijeka Irena Hrvatin i glavni urednik Radio Rijeke Alen Čemeljić istaknuli su da naš HRT centar već šestu godinu, koliko postoji Socijalna samoposluga, izvještava o njezinom radu i potrebama te poziva građane da pomognu. "Zahvaljujući i Radio Rijeci, sve se više čuje za Socijalnu samoposlugu", istaknuo je Čemeljić. "Naša je novinarska misija da pratimo i podržavamo humanitarni rad i činit ćemo to i dalje", naglasila je Hrvatin.

"I nakon dva mjeseca, uz zadovoljstvo što sam se susrela s korisnicima, njihova priča, nažalost, još uvijek je ista", svjedoči kolegica Galić Pruša. 

"Ova pomoć jako puno znači u današnje vrijeme u situaciji kakva je, nažalost u našoj državi. Pored ovrha, podstanarstva, čovjek se ne može isčupati. Naša peteročlana obitelj raspolaže mjesečno s 4500 kuna, od toga je samo podstanarstvo 2000 kuna, a još režije i ostale potrepštine pošto je dvoje djece školaraca… Jedno je dijete s posebnim potrebama završilo školu, a s njegovom dijagnozom je malo teže da nađe posao da bi nam pomogao", kaže Deborah Čugalj.

"Imam malu mirovinu od 960 kuna od muža i puno mi znači ovo što dobijem ulje, šećer, mlijeko… Imam režije 600-700 kuna, najviše mi struja košta, a ovo što dobijem ne kupujem, i puno sam zahvalna“, rekla je Ifeta Ranić.

Pomoć nasiromašnijima uvijek je potrebna, a ne samo u ovome mjesecu darivanja. Zato voditeljica Socijalne samoposluge Elida Verunica poziva volontere i donatore da pomognu: "Od hrane uvijek su nam najpotrebnije trajne namirnice - konzerve, fažol, grašak, passate, ulje, šećer, higijenske potrepštine." Potrebno je još puno toga - a svi učinimo što možemo.

Nagrađeni radijski prilog emitiran je 17. listopada u emisiji "Danas aktualno" Radio Rijeke, u povodu Međunarodnoga dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Uz donaciju, Socijalnoj samoposluzi bit će dodijeljeno i priznanje, odnosno primjerak nagrade "Svjetionik", jer to je i njihova nagrada za svakodnevno životno preživljavanje. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.