Hrvatski radio

Radio Rijeka

Donacijom švicarske vlade poboljšati vodno-komunalnu infrastrukturu

19.02.2017.

11:38

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prošlotjednim je potpisivanjem prvog u nizu ugovora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije najavljen još jedan korak prema realizaciji Švicarsko-hrvatskog programa suradnje čiji je cilj poticati poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području Gorskog kotara.

I u pojedinim goranskim gradovima i općinama užurbano se radi na pripremi projektne i izmjenama prostorno-planske dokumentacije kako bi se spremno dočekalo daljnje programske aktivnosti. Švicarska je u njih spremna uložiti 21,5 milijuna švicarskih franaka.  

U Delnicama je dosad, uz izgradnju novog pročistača, uređen i sustav fekalne odvodnje središta Grada, kaže gradonačelnik Ivica Knežević, te se nada nastavku posla na području rubnih i prigradskih naselja

Naselja Ploškovo,Vučnik i Grabanj treba pokriti infrastrukturom, vezanom uz fekalnu odvodnju i to će se sigurno realizirati iz švicarskog fonda. Trenutačno se radi na projektnoj dokumentaciji, pri čemu do svibnja posao mora biti dovršen do mjeseca svibnja, nakon čega slijedi postupna realizacija, korak po korak, objašnjava Knežević.  

Pripremne aktivnosti Općine Fužine, kaže općinski načelnik Marinko Kauzlarić, u najvećoj su mjeri fokusirane na sređivanje dokumentacije za lokaciju gdje se želi graditi važan vodozaštitni objekt

Trenutačno smo u fazi izmjene prostornog plana kako bismo otvorili mogućnosti u prostoru, gdje bi bio smješten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Projektna se dokumentacija već radi na razini glavnog projekta. Naravno, pri njegovoj se izradi traže i posebni uvjeti, poput izrade studije utjecaja na okoliš, a sam pročistač otpadnih voda mogao bi koštati od 7 do 10 milijuna kuna, dodaje Kauzlarić.

Donaciju švicarske vlade u Gorskom kotaru ocjenjuju jedinstvenom prilikom da se na tom području konačno riješe vodoopskrbna, ali u prvom redu i pitanja vezana uz učinkovitu zaštitu izvorišta pitke vode. 

Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.