Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dopunsko zdravstveno neće poskupjeti u srpnju

06.05.2016.

12:36

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od srpnja neće biti poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja rekao je ministar zdravlja Dario Nakić na kongresu Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu u Opatiji.Tatjana Prenđa Trupec podnijela ostavku da dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Nismo još donijeli nikaku konačnu odluku ali u ovom trenutku mogu reći da ćemo razmisliti o vremenu donošenja odluke o povećanju dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna i vemenu kada bi bilo dobro da se krene ukoliko ne ispunimo sve ono što očekujemo s racionalizacijom, izjavio je Nakić u Opatiji gdje sudjeluje na Kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Ministar zdravlja dodao je kako do poskupljenja police dopunskog osiguranja ne bi došlo prvog srpnja veće nešto kasnije. U proceduru povećanja cijene police dopunskog osiguranja krenuli smo jer smo procijenili da sve naše mjere racionalizacije neće moći u potpunosti pomoći da zakrpamo sve rupe, odnosno da osiguramo financijski stabilan zdravstveni sustav. U međuvremenu smo razgovarali sa socijalnim parnterima o tim mogućnostima i svi su se bez iznimke složili da je reforma potrebna, da je sadržaj prihvatljiv, a osnovne zamjerke bile su oko redoslijeda provođenja određenih mjera, rekao je Nakić.

Najava poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja izazvala je veliko nezadovoljstvo u javnosti, pa i u vladajućoj koaliciji čiji se čalan Milivoj Špika (BUZ) otvoreno usprotivio tom potezu, dok je oporbeni HSU uz pomoć Foruma mladih SDP-a pkrenuo potpisivanje peticije protiv povećanja cijene police, koju je u dvadesetak dana potpisalo više od 90.000 građana. 

Prilog Sandre Erak:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.