Hrvatski radio

Radio Rijeka

DORH optužio četvero zaposlenika riječke ustanove u kulturi

05.09.2018.

17:24

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Prvookrivljenicu (1971.) se tereti za počinjenje tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a drugookrivljenicu (1975.) za počinjenje kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, dok se trećeokrivljenika (1968.) tereti za počinjenje kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, a četvrtookrivljenicu (1954.) za počinjenje kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Prvookrivljenicu i drugookrivljenicu se tereti da su od 2007. do 2014. godine, i to prvookrivljenica na poticaj drugookrivljenice, kao odgovorna osoba za zakonitost rada ustanove u kulturi na području grada Rijeke; protivno odredbama pravilnika o radu i pravilnika o stimulaciji ustanove te kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture tog grada; naložila isplatu stimulacija u visini deset posto od iznosa uplaćenih sponzorstava u korist drugookrivljenice i zaposlenice marketinga, iako se radilo o poslovima u opisu njihovih radnih mjesta, za koje su primale plaću.

Drugookrivljenici je na taj način pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 201.500,00 kuna, a ustanova u kulturi je oštećena za isplaćeni bruto iznos od 439.837,56 kuna, dok je zaposlenici marketinga pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 55.631,86 kuna, a ustanova u kulturi oštećena za isplaćeni bruto iznos od 99.488,35 kuna.  

Prvookrivljenicu i trećeokrivljenika, koji je istovremeno bio u stalnom radnom odnosu s punim radnim vremenom u drugoj pravnoj osobi, tereti se da su od 2007. do 2013. godine, prvookrivljenica kao ravnateljica ustanove u kulturi na poticaj trećeokrivljenika, sklapala ugovore o autorskom radu umjesto propisanog sklapanja ugovora o radu, pri čemu je ugovoren i stalni mjesečni honorar u iznosu višem od mjesečne plaće po propisanom koeficijentu za to radno mjesto. Time je trećeookrivljeniku omogućeno da ne traži od poslodavca sklapanje drugog ugovora o radu na dio radnog vremena uz umanjenje plaće, te mu je pribavljena protupravna imovinska korist u visini od najmanje 106.300,89 kuna razlike isplaćenog honorara od propisane plaće tog radnog mjesta, na štetu ustanove u kulturi.

Prvookrivljenicu, drugookrivljenicu i četvrtookrivljenicu tereti se da su od 2013. i 2014. godine u svojstvu odgovornih osoba za financijsko poslovanje i vođenje računovodstva propustile voditi propisane poslovne knjige i uredne evidencije o troškovima reprezentacije, rashodima s osnova autorskih ugovora i ugovora o djelu, kao i da nisu osigurale unošenje u poslovne knjige i iskazivanje o financijskim izvješćima obveza po načelu nastanka poslovnog događaja. Na opisani način rezultati poslovanja nisu iskazani objektivno i istinito te je otežana revizijska kontrola poslovanja ustanove.

Neslužbeno doznajemo da je prvokrivljenica Nada Matošević Orešković, bivša intedantica Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, drugookrivljenica Ana Lučićposlovna ravnateljica Kazališta, trećeokrivljenik Ozren Prohić, tadašnji ravnatelj Opere te četvrtookrivljenica Mirjana Puretavoditeljica računovodstva Kazališta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.