Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dostava i zelene tržnice poljoprivrednicima ne jamče sigurno poslovanje

06.05.2020.

17:47

Autor: Nenad Lučić

Zelene tržnice prilagođene su novim uvjetima (Foto: Srećko Niketić / Pixsell)

Zelene tržnice prilagođene su novim uvjetima (Foto: Srećko Niketić / Pixsell)

Foto: - / -

Postupno popuštanje ograničenja vezanih uz pandemiju je obiteljskim gospodarstvima i poljoprivrednim obrtima u Gorskom kotaru olakšalo tržišni plasman proizvoda. Teškoće su ublažili kućnom dostavom artikala, a u nekim su goranskim mjestima iznova profunkcionirale zelene tržnice.

Ipak, ključni se pomak nabolje tek treba dogoditi kada se otvore ugostiteljski objekti s ponudom domaće hrane. Bez njih, kućna dostava i prodaja na tržnicama ne jamče sigurno poslovanje, ističe Bojan Francisković s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Begovog  Razdolja: 

"Kućnom dostavom uspijevamo smanjiti zalihu proizvoda s kratkim rokom trajanja. Pritom treba proći poprilične relacije, a uglavnom se radi o malim narudžbama, tako da od toga nema velikih pomaka. Kada pak govorimo o zelenim tržnicama, tu tek treba vidjeti koliko će se ljudi s vremenom odlučiti za ovaj oblik kupnje, ali zasad situacija baš i nije dobra", rekao je Francisković. Poslušajte izjavu:

Francisković o prodaji poljoprivrednih proizvoda, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.