Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dostupno 25 milijuna kuna za razvoj javne turističke infrastrukture

01.05.2019.

11:01

Autor: Tatjana Sandalj

Cikloturizam je samo jedan od segmenata koji se mogu financirati iz ovog natječaja (Foto: Petar Glebov / Pixsell)

Cikloturizam je samo jedan od segmenata koji se mogu financirati iz ovog natječaja (Foto: Petar Glebov / Pixsell)

Foto: - / -

Ministarstvo turizma osiguralo 25 milijuna kuna za razvoj javne turističke infrastrukture u 2019. godini - podnesite zahtjev za dodjelu sredstava! Prvi put uključeno je i financiranje studija održivosti turizma s akcijskim planom te studija upravljanja kvalitetom u turizmu.

Sredstva su namijenjena javnom sektoru i to za uređenje plaža i kupališta; nastavak izgradnje, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara; javnu turističku infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma te izradu projektno-tehničke dokumentacije za žičare. Prvi put uključeno je financiranje studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te studija upravljanja kvalitetom u turizmu.

Iz Fonda za razvoj turizma, koji se temelji na korištenju sredstava pribavljenih od naknada za koncesije i prodaje zemljišta, Ministarstvo turizma osiguralo je 25 milijuna kuna za razvoj javne turističke infrastrukture u ovoj godini.

Hrvatska gospodarska komora izvijestila je da je turizam u prvom dijelu godine rastao 10 posto. Odnosno, u Hrvatskoj je tijekom prva četiri mjeseca 2019. zabilježeno 9,9 posto više turističkih dolazaka i 10,7 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ministarstvo sufinancira do 80, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Maksimalni iznos sufinanciranja ovisit će o indeksu razvijenosti jedinica lokalne i područne samouprave.

Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća, a maksimalni 800 tisuća kuna potpore. Za sufinanciranje nastavaka izgradnje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, iznos se kreće od minimalno 100 tisuća do maksimalno 800 tisuća kuna potpore. 

Ministarstvo sufinancira uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta, a novost je sufinanciranje nabavke i postavljanja servisnih stanica za popravak bicikla, nabavka i postavljanje brojača biciklističkog prometa te uređenje cikloturističkih odmorišta na cikloturističkim rutama. Ta sredstva su namijenjena županijama, minimalna potpora je 100 tisuća, a maksimalna 500 tisuća kuna po projektu.

Javni poziv otvoren je do 28. lipnja 2019. godine, a više informacija o uvjetima i obrasce pronađite na web stranici Ministarstva turizma.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije za žičare sufinancirat će se s minimalno 100 tisuća do maksimalno 700 tisuća kuna po projektu.

"Ulaganjem u projekte javne turističke infrastrukture podiže se kvaliteta ukupne turističke ponude za što u dvije godine izdvajamo gotovo 50 milijuna kuna. Od ove godine započeli smo sa sufinanciranjem izrade studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom jer je nužno da destinacije izrade strateške dokumente kako bi se turizam mogao nastaviti razvijati odgovorno i održivo, na zadovoljstvo turista i lokalnog stanovništva", naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.