Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dovršena energetska obnova Osnovne škole Belvedere

21.03.2021.

11:56

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Na zgradi Osnovne škole – Scuola elementare Belvedere završeni su radovi na energetskoj obnovi. Radovi su u potpunosti financirani iz proračuna Grada Rijeke, a obuhvatili su obnovu i zamjenu fasade, krova, stolarije i sustava grijanja.

Radovi na zgradi OŠ-SE Belvedere obuhvatili su sanaciju fasade odnosno skinuta je stara fasadna žbuka, mjesta oštećenja sanirana su reparaturnim mortom i potom je zgrada u potpunosti ožbukana mineralnom žbukom i premazana mineralnom bojom. Djelomično je postavljena nova PVC stolarija čime je postignuta dodatna ušteda toplinske energije. Također, u potpunosti je zamijenjen stari salonitni krovni pokrov -  stari salonit je  skinut, odvezen i deponiran prema propisima, a škola je dobila novi krov od glinenog crijepa tipa Mediteran, novu daščanu oplatu i limariju te je izveden novi sustav zaštite od munje.

U sklopu radova na energetskoj obnovi postojeći radijatorski ventili zamijenjeni su s novim ventilima koji na sebi imaju termostatsku glavu čime je omogućena regulacija topline u svakom prostoru i osigurana određena ušteda toplinske energije od 10-20%. Ugradnjom elektronskih cirkulacijskih crpki omogućeno je lakše balansiranje sustava centralnog grijanja čime su smanjeni pogonski troškovi sustava grijanja. Izvršeni su također i manji radovi kao što je obrada špaleta nakon ugradnje stolarije, obrada zidova i stropova.

Ukupna vrijednost ovih radova na energetskoj obnovi OŠ-SE Belevedere iznosi 2.225.040,63 kn i u potpunosti su financirani iz decentraliziranih funkcija osnovnog školstva, odnosno iz gradskog proračuna za 2020. i 2021. godinu, rekao je prilikom obilaska Marin Čaušević, ravnatelj iz Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke.

Tijekom 2021. godine planiraju se radovi na sanaciji fasade OŠ Centar, vrijedni 2,4 milijuna kuna. Trenutno je u tijeku je priprema dokumentacije za pokretanje postupka javne nabave koja će se također financirati iz proračuna Grada Rijeke za 2021. godinu.

Grad Rijeka je od 2013. energetski obnovio 28 objekata javne namjene odnosno, obnovio je 27 objekata vrtića, škola i školskih sportskih dvorana, te dosadašnju zgradu Muzeja grada Rijeke.

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.