Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dovršena obnova u požaru stradale psihijatrijske bolnice Lopača

17.01.2020.

14:12

Autor: Lea Domijan Fišter / HRT Radio Rijeka

Gradonačelnik Obersnel u obilasku obnovljene bolnice Lopača (Lea Domijan Fišter / HRT Radio Rijeka)

Gradonačelnik Obersnel u obilasku obnovljene bolnice Lopača (Lea Domijan Fišter / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Završeni su radovi, vrijedni 4,5 milijuna kuna, na obnovi u požaru stradale psihijatrijske bolnice Lopača nedaleko Rijeke. Riječ je o ustanovi za bolničko liječenje iz djelatnosti psihijatrije, stacionarne palijativne skrbi, sudsko-medicinsko vještačenje te smještaj psihički oboljelih osoba.

Od 165 kreveta, bolnica za 50 kreveta ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, za liječenje kroničnih psihičkih bolesti od kojih 10 za adolescente. Bolnica se financira iz proračuna Grada Rijeke, a dijelom od privatnih korisnika.

Pola troška sanacije i uređenja opožarenog dijela ustanove snosilo je osiguranje, a 500 tisuća kuna dala je Primorsko-goranska županija. Vlastitih sredstava bolnce utrošeno je više od 170 tisuća kuna, dok je Grad Rijeka iz proračuna izdvojio milijun i 200 tisuća kuna, rekao je riječki gradoančelnik Vojko Obersnel. "Ministarstvo zdravstva, nakon obećanja danih na licu mjesta nakon požara, kada su bolnicu posjetili premijer Plenković i minstar Kujundžić, proslavilo se sa 150 tisuća kuna", dodao je gradonačelnik.

"Bolnica se odlukom ministrastva 90-ih godina trebala zatvoriti, ali je Grad to spriječio. Sada je Lopača jedina zdravstvena ustanova koja ne dobiva decentralizirana sredstva koja uplaćujemo svi mi porezni obveznici", zaključio je Obersnel. Poslušajte izjavu:

 

Vojko Obersnel o Lopači, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.