Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dr. Aleksandra Pirjavec Mahić: "Drugo izdanje knjige velika je čast!"

18.06.2020.

13:03

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Autorica dr. Aleksandra Pirjavec Mahić i njezina knjiga

Autorica dr. Aleksandra Pirjavec Mahić i njezina knjiga

Foto: - / -

Nakon gotovo 30 godina prakse, dr. Aleksandra Pirjavec Mahić, plastična i rekonstruktivna kirurginja u riječkom KBC-u, napisala je knjigu "Opekline", koja tri godine nakon prvog objavljivanja izlazi u drugom izdanju, i to proširenom. Danas je predstavljanje knjige na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Kad se nakon nepune tri godine objavi drugo izdanje knjige, to je veliko priznanje autoru, suradnicima i izdavaču, kaže dr. Aleksandra Pirjavec Mahić. "To je potvrda dobrog prijema knjige u stručnoj javnosti", kaže autorica i prisjeća se kako je proteklo više od deset godina otkad je prvi put zamislila napisati knjigu o opeklinama.

Doc. primarius dr. sc. Aleksandra Pirjavec Mahić je specijalizaciju iz plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije stekla na Sveučilištu La Sapienza u Rimu, a temeljna znanja iz ovog dijela struke usavršila je u jednom od najprestižnijih europskih centara za opekline u Ljubljani. Radi u Kliničkome bolničkom centru Rijeka i predaje na Katedri za kirurgiju riječkoga Medicinskog fakulteta, gdje će u 17 sati predstaviti drugo izdanje svoje knjige.

Knjiga je plod suradnje bliskih kolega iz različitih zdravstvenih djelatnosti, a namijenjena je širokom krugu zdravstvenih djelatnika koji se bave multidisciplinarnim liječenjem opeklina. "Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, a posebno mladim kolegama specijalizantima jer oni predstavljaju budućnost", kaže dr. Pirjavec Mahić.

"Opekline" su, osim kirurzima i liječnicima specijalistima, namijenjene i obiteljskim liječnicima, specijalizantima iz kirurgije i anesteziologije, medicinskim sestrama i tehničarima, studentima medicine i ostalim medicinskim stručnjacima. 

"Kirurgija je doživjela dramatične promjene u zadnjih dvadesetak godina, što je najvidljivije u liječenju opeklina, i to zahvaljujući napretku u anesteziologiji, intenzivnom liječenju i reanimaciji, ali i kontinuiranom uvođenju novih zamjena za kožu, u prvome redu mislim na umjetnu kožu i kožu uzgojenu u laboratoriju", tumači liječnica. 

Prije nekoliko godina u riječkom KBC-u je, uz pomoć kolega iz Zagreba, uzet mali dio zdrave kože pacijenta s teškim opeklinama i nakon tri tjedna transplantirali su veliki dio uzgojene kože. "Zahvat je uspio i pacijent je preživio", s osmijehom kaže dr. Pirjavec Mahić.

Osim stručne javnosti u Hrvatskoj, knjiga je privukla i pažnju medicinara u cijelom svijetu, pa uskoro izlazi i njezin prijevod na kineski jezik, a potencijal estetske i rekonstruktivne kirurgije sve više prepoznaju i turistički djelatnici kao unosni dio zdravstvenog turizma. Poslušajte razgovor s dr. Aleksandrom Pirjavec Mahić:

Dr. Aleksandra Pirjavec Mahić: "Veliko zanimanje za knjigu u zemlji i svijetu!"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.