Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dr. Goran Sušić: U Hrvatskoj je stanje s bjeloglavim supovima alarmantno!

14.10.2019.

16:23

Autor: Albert Petrović

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Prošlog tjedna u Portugalu je održana međunarodna konferencija o zaštiti strvinara. Osim europskih udruga, na konferenciji su sudjelovale i neke afričke, dok je Hrvatsku predstavljao dr. Goran Sušić, poznati borac za očuvanje bjeloglavih supova, koji nam je po povratku iznio svježe dojmove.

- Na toj je konferenciji predstavljen naš 15-godišnji rad, gdje smo predstavili neka saznanja koja razbijaju dosad uvriježena mišljenja o supovima, odnosno o tome kako se ponašaju kad svijaju gnijezda na nekoj litici. Dosad smo govorili o kolonijama na sjevernom dijelu Cresa i na južnom, o kolonijama na Plavniku, na Krku - sve to pada u vodu jer smo otkrili da se unutar tih prostora oni slobodno kreću i mijenjaju staništa kako im se svidi, tako da je sve to jedna te ista kolonija. Najnovija genetska istraživanja također pokazuju da nisu monogamni kao što se vjerovalo, odnosno da potomci u jednom paru ne potječu uvijek od istog oca - kazuje dr. Sušić.

Na pitanje kakvo je stanje s očuvanjem supova, kaže da to ovisi o zemlji.

- Španjolci postižu senzacionalne rezutate i imaju 90 posto ukupne populacije. Talijani i Francuzi također postižu dobre rezultate, a na Balkanu su velik uspjeh postigli kolege iz Srbije. Kod nas je stanje alarmantno: imamo silaznu putanju, a zanimljivo je da su talijanski kolege uočili 30 parova, dakle 60 supova, koji su se ugnijezdili blizu Udina u talijanskim Alpama, i to su očito naši supovi jer nisu niotkuda drugdje mogli doći.

- Surađujete sa srbijanskim kolegama koje postižu odlične rezultate, u čemu je njihova tajna?

- Da, oni su od samo desetak parova 90-ih, kad su počeli akciju, došli do 260 parova. Jednostavno su ih hranili u kritičnim razdobljima. Bacili su im na tisuće tona hrane, jer su poput ostalih zemalja shvatili da je to prirodni hranidbeni lanac. Kod nas se, nažalost, stoka još uvijek spaljuje, što košta i zagađuje okolinu.

Poslušajte cijeli razgovor s dr. Goranom Sušićem:

Supovi, pripremio Albert Petrović

Goran Sušić (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Goran Sušić (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.