Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dr. Orlić: Poplava u Rijeci je pokazatelj klimatskih promjena u zraku - i u moru

30.09.2022.

16:52

Autor: Olivera Vinković

Obilne kiše u Rijeci

Obilne kiše u Rijeci

Foto: HRT / HTV

Akademik, profesor na Geofizičkom odsjeku zagrebačkog PMF-a, dr. Mirko Orlić tumači da je poplava u Rijeci jedan od pokazatelja klimatskih promjena. Ali, osim na promjene u atmosferi, riječki primjer ukazuje i na promjene u moru. 

Nakon dugih sušnih razdoblja imamo situacije s intenzivnim oborinama, to pokazuje na promjene u atmosferi i sigurno je jedna od stvari koje su se dogodile u Rijeci kao dio klimatskih promjena. Dr. Mirko Orlić ističe još jedan faktor, a to je podizanje mora. 


"Imamo mareograf u Bakru, koji mjeri razinu mora od 1929. godine. U srijedu navečer bio je visoki vodostaj zbog redovite plime i oseke, znate da je to regularna izmjena koja je baš bila u visokoj fazi, plus meteorološki doprinos. Zbog niskog tlaka i jakog vjetra imali ste meteorološki doprinos, tako da je vodostaj bio pola metra viši nego što je prosječni vodostaj", opisuje situaciju dr. Orlić. 


Ta dva efekta zbrojena, intenzivne oborine i visok vodostaj mora, dali su rezultat kakav je Rijeka doživjela u srijedu. Naravno, to ne umanjuje činjenicu da može biti problema i s odvodnjom oborinskih voda, ali to već nije specijalnost dr. Orlića.   


Dr. Orlić na Krku sudjeluje na stručnom skupu o klimi "Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora". Pitali smo ga i o tome kakva nas budućnost čeka, možemo li biti optimistični?


Poslušajte razgovor:

Profesor Orlić o poplavi u Rijeci i klimi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.