Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dr. Rončević: 62 posto zaraženih u županiji je radno aktivno stanovništvo

08.11.2020.

13:17

Autor: HRT - Radio Rijeka

Dr. Dobrica Rončević, glavni epidemiolog PGŽ-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Dr. Dobrica Rončević, glavni epidemiolog PGŽ-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Čak 62 posto zaraženih novim koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji je radno aktivno stanovništvo, rekao je danas glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci Dobrica Rončević.

Ta je populacija jednim dijelom i studentska, iako moramo imati na umu da Sveučilište u Rijeci ima studente i iz drugih krajeva Hrvatske, rekao je dr. Dobrica Rončević i naglasio da je studenata oko pet posto u ukupnom broju zaraženih u županiji.

"Udio djece i maloljetnika je deset posto, što znači da nema poremećaja koji bi doveo do generalnog zatvaranja škola. U županiji je sada ukupno 29 razreda i studijskih grupa u izolaciji. Zaraženo je 70 studenata i učenika te 12 osoba iz nastavničkoga kadra, no ono što posebno pogađa provođenje nastavnih programa je 777 učenika i studenata koji su pod mjerom samoizolacije jer se teško može precizno određivati intenzitet kontakta unutar takvih grupa", tumači epidemiolog.

Kao trenutačna žarišta naveo je domove za starije osobe, gdje je zaraženo 48 korisnika i desetero djelatnika. Četvero korisnika je hospitalizirano, a jedna je osoba umrla, naveo je dr. Rončević.

Na naše opažanje da je u Domu za starije osobe u Delnicama u rujnu bilo više preminulih nego sada u tri doma na području Rijeke i okolice te pitanje je li virus promijenio strukturu, Dobrica Rončević je rekao da o tome postoje zasad nedokazane hipoteze, no dosadašnja istraživanja potvrđuju da maske, distanca, higijena i prozračivanje doprinose smanjenju infektivne doze koja se eventualno prenese između ljudi.

"To znači da ako se netko i zarazi sa smanjenom količinom virusa, ima manju šansu da razvije srednje i teže oblike bolesti", naglasio je epidemiolog. Poslušajte izjave:

Dr. Rončević o strukturi zaraženih u PGŽ-u, pripremio Vladimir Jurić

Dr. Rončević o situaciji u domovima, pripremio Vladimir Jurić

Dr. Rončević o zaštitnim mjerama, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.