Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dr. Vlatković: Maslinovo ulje hranjivo je kao majčino mlijeko

24.02.2016.

16:49

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mnoge znanstvene studije dokazale su da je maslinovo ulje zdravo, a jedan od osnovnih razloga za to je da oleinska kiselina koju ono sadrži najbolje stabilizira oksido-redukcijske procese u organizmu.

Dr. Ivica Vlatković poznati je zadarski ginekolog, pa iako se maslinarstvom bavi iz hobija, već je za svoja ulja 2009. dobio titulu "šampiona svih šampiona". Njegova četiri maslinika s 480 stabala nalaze se u Novigradu pokraj Zadra. Kaže da je upravo raznolikost sorti zaslužna za kvalitetu njegovog ulja. "Masline nikad nisam tretirao kemijskim sredstvima. Pozicija mojih maslinika idealna je za maslinarstvo, ima dovoljno sunca i vjetra. Tu su bure, one donose sol, a sol jod i to ima zaštitnu ulogu po zdravlje maslina", kaže Vlatković.

Vjetar uvijek otklanja vlagu, a vlaga uvijek navlači bolesti, objašnjava dalje. Ne kosi cvijeće oko maslina, posadio je oko 250 žižula, trešnje, smokve, murve i tu bioraznolikost u masliniku naziva temeljem uspjeha. "Murve, recimo, privlače sve one predatore koji pomažu na ekološki način održati zdrav okoliš. Murve navlače ptice, bumbare, pčele, ose... Svatko ima svoju zadaću u masliniku. To je jedan neprekinuti hranidbeni lanac. Nakon što se zemlja desetljećima uništavala "kemijom", sada je imperativ vraćanje zdravom životu. Ja sve to imam u masliniku, k tome i 18 ljekovitih trava", ističe Vlatković.

Zanimljiv je i podatak, doznajemo od dr. Vlatkovića, da je sastav maslinovog ulja analogan sastavu majčinog mlijeka, pa i to govori o njegovoj hranjivosti. O utjecaju maslinovog ulja predavanje će u organiziciji Udruge HUKIT dr. Vlatković održati u petak, 26. veljače, u 16:30 u Velikoj predavaonici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.