Hrvatski radio

Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija: slavimo i sjećamo se

05.08.2022.

09:18

Autor: Radio Rijeka

Baklje na Trsatskoj gradini

Baklje na Trsatskoj gradini

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

U Rijeci je u četvrtak povodom obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održana Povorka ponosa i slave koja je okupila brojne riječke i hrvatske povijesne postrojbe. Programi obilježavanja praznika odvijaju se u petak diljem Primorsko-goranske županije.

Nakon mimohoda po riječkom Korzu u četvrtak, na Mostu hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapucali topovski pucnji, dok je na Trsatskoj gradini zapaljeno 27 baklji u čast obljetnice Oluje. Bakljada je tradicionalno organizirana i na Krčkom mostu gdje su upaljene 222 baklje u spomen na poginule branitelje iz Primorsko-goranske županije. 

Detalj Povorke ponosa i slave održane u Rijeci

Detalj Povorke ponosa i slave održane u Rijeci

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Delegacije Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije su u petak položile vijence na spomen obilježjima u Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata i kod središnjeg križa na Centralnom gradskom groblju Drenova, zatim na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata na Delti te na spomenik poginulim braniteljima na groblju Trsat. Delegaciju Grada Rijeke predvodili su zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, a delegaciju PGŽ župan Zlatko Komadina.


Kostrena Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježava svetom misom u crkvi sv. Lucije te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenicima na grobljima Sv. Lucija i Sv. Barbara, kod spomen-ploče u Ulici hrvatskih branitelja te kod spomenika hrvatskim braniteljima A bojne.


Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Opatija i Grad Opatija organizirali su tradicionalni svečani mimohod Zastavnog voda i uzvanika od hotela Ambasador do Slatine koji će početi u 20 sati.


Riječka Armada najavila je zabavni program na Gatu Karoline Riječke i veliku bakljadu na riječkom lukobranu. U spomen na poginule branitelje iz PGŽ bit će upaljene 222 baklje. U program Radio Rijeke javio se Mateo Deak, tajnik Kluba navijača Armada, poslušajte:

Bakljada i program u centru Rijeke

Prva bakljada na riječkom lukobranu

Prva bakljada na riječkom lukobranu

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.