Hrvatski radio

Radio Rijeka

Barić: Ovo je smišljena politika. Nečija se doktrina, suprotna Ustavu Republike Hrvatske, forsira u praksi i to treba jasno reći!

13.05.2022.

16:55

Autor: Matea Krmpotić

Sanja Barić

Sanja Barić

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

U današnjoj emisiji PROvox Radio Rijeke ugostili smo profesoricu ustavnog prava na riječkom Pravnom fakultetu, Sanju Barić. Barić se osvrnula na aktualnu situaciju, koja je jučer na noge digla veliki dio zemlje. 

"Svi već znaju da imamo zakon koji je iz 1978. godine. On je sasvim jasan.


Postoje tri slučaja u kojima je moguće zatražit prekid trudnoće nakon 10. tjedna. No, ono što smo mi sada uspjeli istjerati na čistac - da tu ima jako puno neistina, zanemarivanja zdravlja žene.


Dobili smo odluku drugostupanjske komisije, koja je utvrdila da plod sigurno neće preživjeti i nema nikakvu kvalitetu života. Kako je mogužć da je to sve  zaključila slovenska ginekološka struka, a kod nas se šuti?" pita se Sanja Barić u programu Radio Rijeke.


"10 ih svake godine ide u Sloveniju. Shvaćamo li mi to? Što se zbiva u takvim situacijama u Hrvatskoj, što im kažu - čekamo da umre plod ili vi? One koje mogu, idu u Sloveniju, a druge se snalaze", govori Barić,


"Pogledajte što smo saznali. NaŠi ignoniraju, ne pružaju zdravstvenu zaštitu, a ženama koje se nađu u takvoj situaciji, čine strašnu stvar. Već 30 godina", govori Barić.


O prizivu savjesti s pravnog aspekta, Barić vrlo konkretno opisuje. "Priziv savjesti je reguliran mnogobrojnim drugim zakonima. Priziv savjesti je osobno pravo, koje može imati bilo tko, dakle svojea uvjerenje i savjest. No, pogledajte to u stvarnosti.


"U državi koja ima obavezu pružiti tu uslugu, a s druge strane zapošljava osobe s prizivom savjesti u javnom zdravstvu. Treba to puno bolje regulirati. Jedan oblik savjesti je stvaran, a znamo jako puno njih koji nemaju  veze sa stvarnom savješću, nego uvjetovanjima, pritiscima i djelovanjem u privatnim klinikima", opisuje Barić.


"Javno zdravstvo mora pružiti uslugu, uključujući mogućnost da se ne zaposljavaju oni koji imaju priziv savjesti. I zapad i istok nemaju s tim problema. Zašto Hrvatska ima? Ili smo vrh moralnosti ili smo pod prikrivenim, ali jasnim utjecajem - znamo koje organizacije.


"Ako mi sad smatramo da je ova drugostupanjska komisija riješila ovo do kraja - nije. Gospođa Čavajda tijekom procesa nije dugo dobivala očitane nalaze, podatke, a niti je upućena u svoja prava. Bez njenog izlaženja u javnosti, ali i pritiska javnosti ne bi ništa bilo".


"A kad su joj dali to pravo, tjeraju ju u drugu državu. Koliko dugo traje ta praksa koja ugrožava ženu i društvo? Opasnost je ogromna, ne samo zbog reproduktivnih prava, nego činjenice da netko u Hrvatskoj  može ne poštivati zakon i ustavna ljudska prava", komentira Barić.


"Ovo je smišljena politika znamo točno kojih struktura i znamo kako se to radi. Odozdo se vrši pritisak ne bi li se nečija doktrina, suprotna Ustavu Republike Hrvatske, isforsirala u praksi i to treba jasno reći -  dosta i previše!!, zaključuje Sanja Barić.


Poslušajte cijelu emisiju:

Sanja Barić o reproduktivnom pravu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.