Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sveučilište u Rijeci: koji su znanstveno-razvojni projekti zavrijedili financijsku podršku?

15.07.2022.

14:33

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Rektorat Sveučilišta u Rijeci

Rektorat Sveučilišta u Rijeci

Foto: Vedrana Lisica Pavlović / Radio Rijeka

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci predstavljen je projekt UNIRI-INOVA. Projekt je rezultat natječaja za sufinanciranje interdisciplinarnih znanstveno-razvojnih projekata znanstvenika Sveučilišta u Rijeci. 

Na Natječaju za institucijsko financiranje interdisciplinarnih projekata, koji uključuju dionike iz gospodarstva i/ili zajednice 'UNIRI-INOVA, odobreno je financiranje pet najbolje ocijenjenih projekata:


  • Inovativna rješenja za tečnije čitanje na standardnim jezicima Europske unije za osobe s teškoćama čitanja – INOVArte, voditeljica projekta: izv. prof. dr. sc. Mihaela Matešić, Filozofski fakultet;

  • Inovativni priključak za spajanje konstrukcijskih elemenata od tankostjenih čeličnih C-profila, voditeljica projekta: doc. dr. sc. Paulina Krolo, Građevinski fakultet;

  • Ispitivanje protumikrobnog fotodinamičkog učinka porfirina za razvoj novih metoda dezinfekcije otpadnih voda, voditeljica projekta: izv. prof. dr. sc. Nela Malatesti, Odjel za biotehnologiju;

  • Razvoj naprednog rehabilitacijskog uređaja upotrebom metoda strojnog učenja, voditelj projekta: doc. dr. sc. Ervin Kamenar, Tehnički fakultet;

  • Izvanstanične vezikule kao dijagnostički nanoalati u translacijskoj medicini – NanoEV, voditeljica projekta: izv. prof. dr. sc. Mladenka Malenica, Medicinski fakultet.


Rektorica dr. Snježana Prijić Samaržija čestitala je kolegama koji su dobili projekte koji za cilj imaju transfer znanja ne samo u nastavu i visoko obrazovanje nego na dobrobit šire zajednice. 


Europa sve više prepoznaje da doprinos znanosti jest upravo i u angažmanu u zajednici i u edukaciji, istraživanjima i rješavanju problema za zajednicu. Strašno smo zadovoljni kvalitetom pristiglih prijedloga i vi ste pioniri priče oko transfera znanja i ako se pokaže da će ovi vaši jednogodišnji projekti biti uspješni u utjecaju na zajednicu to će biti znak da nastavimo dalje, rekla je Prijić Samaržija. 


Ovim će se Natječajem financirati, odnosno sufinancirati interdisciplinarni znanstveno-razvojni projekti znanstvenika Sveučilišta u Rijeci u suradnji i kroz umrežavanje s partnerima iz pripadajućeg inovacijskog ekosustava, a što uključuje partnere i dionike iz područja gospodarstva, lokalne i područne (regionalne) samouprave, civilnog sektora i nevladinih udruga te šire zajednice. 


Prorektor za strateške projekte dr. Saša Zelenika istaknuo je kako se kroz projekt pokušalo promovirati koncept dvosmjernog transfera znanja te posljedičnog regionalnog ekonomskog i društvenog razvoja. Značajno je i da su voditelji projekata koji su prepoznati kao najbolji upravo mlađi znanstvenici koji još imaju dugu karijeru pred sobom, a značajno je i da su četiri od pet voditelja projekata - voditeljice. 


Svi će projekti će biti financirani s po 50 tisuća kuna.

Goran Palčevski, Snježana Prijić Samaržija, Saša Zelenika

Goran Palčevski, Snježana Prijić Samaržija, Saša Zelenika

Foto: Vedrana Lisica Pavlović / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.