Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Dragi gosti, poslužite se sami. Nemamo radnika!"

13.06.2018.

12:23

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

"I ovu turističku sezonu će na svojim znojnim leđima iznijeti stalno zaposleni, kojih je daleko premalo", rekao je predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić u programu Radio Rijeke.

Oko 15 tisuća radnika nedostajat će ovog ljeta u Hrvatskoj. Vlada je dopustila povećanje kvote za sezonsko zapošljavanje stranaca u turizmu, pa poslodavci mogu uvesti još 7 tisuća i 660 stranih radnika. No nema zainteresiranih za sezonski rad za plaću koja je oko 20 posto niža od hrvatskog prosjeka. Lipanjske mjere neće puno pomoći, planirati je trebalo puno ranije, poručio je Eduard Andrić koji ističe da stručni rad treba pošteno platiti.

"Strani radnici ne mogu biti rješenje za probleme hrvatskog turizma. Ne poznaju jezik ni običaje, a najčešće ni struku. Ni domaći sezonci se ne snalaze lako. Ljudi koje dovedu bez znanja u novu sredinu i natovare im po dvanaest i više sati posla, često nakon tjedan-dva spakiraju kofere", priča Andrić.

"Rješenje je u povećanju plaća i u ugovorima na neodređeno vrijeme, kao i u ulaganju u obrazovanje mladih stručnih kadrova. Kvaliteta usluge u turizmu je izuzetno bitna i to poslodavci napokon počinju shvaćati. Ali i Vlada mora promijeniti poreznu politiku. Ako zemlje u turističkom okruženju imaju porez od 8 do 12 posto, mi s 25 posto ne možemo biti konkurentni. Primjerice, ako vrhunskog kuhara treba platiti 18 tisuća kuna, poslodavac mora bruto izdvojiti 36 tisuća, jasno je da je to neodrživo", upozorava Andrić, koji poručuje da su u turizmu najvažniji ljudi. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.