Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dragocjeno otkriće mladih jedinki periske

20.10.2021.

14:11

Autor: HINA

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Foto: - / -

Ličinka plemenite periske otkrivena je u ponedjeljak tijekom istraživanja koje vodi Veterinarski institut u suradnji s udrugom Plavi svijet i specijalnom policijom iz Malog Lošinja. Mala periska pronađena je pri pregledavanju kolektora namijenjenih prikupljanju ličinki periske.

U svibnju su postavljene mreže u uvali Artatore s nadom da će morske struje na njih nanijeti ličinke periske. Kolektori se vade i pregledavaju te se mladim periskama omogućava razvoj u kontroliranim uvjetima. Kad odrastu, vraćaju se u more rekao je Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog na Institutu i voditelj istraživačkog tima.

Masovni pomor periske krenuo je prije pet godina iz Španjolske, a u Jadranu je prvo veliko izumiranje periski uočeno prije dvije godine. Masovno uginuće periski prouzročio je parazit Haplosporidium pinnae u kombinaciji s mikobakterijama, podsjeća Hrvatski veterinarski institut.

Nakon masovnog pomora periski na Sredozemlju, u sklopu projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu institucije su u hrvatskom dijelu mora potvrdile otkriće 18 živih jedinki plemenite periske. Svako novo otkriće, pogotovo mladih jedinki, iznimno je dragocjeno, ističu na Veterinarskom institutu.

Budući da je ličinku periske na kolektoru u uvali Artatore prva uočila Lucia Cordoba Lopez, mladoj periski dano je ime Luce. Brzo te s mnogo brige i pažnje odvezena je u pulski Aquarium i smještena u karantenski odjel.

"Periska Luce otkrivena je kasno poslijepodne, a kako bi sigurno i što brže stigla u Aquarium Pula u trenu se povezao lanac ljudi spremnih joj pomoći. Bez brzog, pažljivo izvedenog i koordiniranog transfera iz mora u akvarij mlada periska ne bi preživjela. Iz Aquariuma smo dobili jasan protokol pripreme mlade ličinke za put", ispričala je Angela Bradarić, tehnička suradnica u istraživačkom timu Hrvatskog veterinarskog instituta.

Smjestili su je u specijalni kontejner sa sedimentom s mjesta gdje je pronađena te morskom vodom postojane temperature.

Budući da je spremnik s periskom trebalo promptno prebaciti na kopno, dragocjeni teret preuzeli su djelatnici Jadrolinijina trajekta Porozina-Brestova. Prvi časnik Atila Gršković obećao je brinuti se o jedinstvenom gostu na komandnom mostu. U Brestovi je perisku predao Zoranu Mičiću, koji ju je odvezao u Aquaium Pulu.
Luce smještena u pulski Aquarium.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.