Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dragovoljci protiv Frljića i Blaževića; ovoga puta zbog - kalašnjikova

05.02.2016.

13:56

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protiv intendanta kazališta Ivana pl. Zajca Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, Udruga riječkih dragovoljaca podnijela je još jednu kaznenu prijavu, ovoga puta zbog korištenja kalašnjikova kao rekvizita u povodu otvorenja Riječkih ljetnih noći.

O tome je novinare izvijestio predsjednik udruge Mile Biondić. Je li na otvorenju Riječkih ljetnih noći bilo izloženo originalno vatreno oružje ili nije, je li spremnik bio prazan ili pun, uopće nije bitno, rekli su u Udruzi riječkih dragovoljaca i napomenuli da se oružje prema zakonu ne smije izlagati u javnosti. "Ovako su izazivali nelagodu, nemir i strah. Inače je zakonom i propisano da se oružje ne smije nikada postavljati, ostavljati ili nositi na način koji bi uzmeniravao građanstvo. To vam piše u Zakonu o oružju", kaže Čestimir Komarek iz Udruge.

Predsjednik Mile Biondić dodao je da, ako se već kalašnjikov kao rekvizit koristi na javnom mjestu, trebao bi biti označen kao takav. Vodeći ljudi kazališta prekršili su zakon. "Budući da se radi o oružju kategorije A (AKA 47 koji je poznat kao kalašnjikov), to je vatreno automatsko oružje koje je zakonom zabranjeno. Držimo odgovornim i gospodina Frljića i gospodina Blaževića", tvrdi Biondić.

Marin Blažević i Oliver Frljić tu su kaznenu prijavu nazvali dijelom umjetničkog projekta. "U njemu sudjeluje i Mile Biondić, premda on toga vjerojatno nije svjestan. Naslov tog umjetničkog projekta je "Fuck off". Zahvaljujemo se gospodinu Biondiću što sudjeluje u projektima našeg kazališta i nadam se da će to činiti i ubuduće", izjavili su. Podsjetimo, protiv njih su riječki dragovoljci već podnijeli kaznenu prijavu jer su na Dan neovisnosti na pročelje zgrade kazališta iznijeli zastavu duginih boja. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.