Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dronovi i komarci: novi alati za 21. stoljeće

08.07.2017.

10:16

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dronovi nisu igračke, već vrlo koristan alat. Dokazuje to projekt riječke tvrtke "Vectrino", koja je razvila inovativnu metodu kontrole i suzbijanja komaraca dronovima. Kakva je veza kukaca i kukcu nalik uređaja, i kada će prototip biti komercijaliziran?

Dron je bespilotna letjelica uz pomoć koje se mogu snimiti sjajne panoramske snimke ili neobični "zračni" kadrovi nečijeg vjenčanja. Nove generacije već ih doživljavaju kao igračke za ozbiljno utrkivanje. Ali, vrijeme je da ih shvatimo kao alat kojim možemo efikasno riješiti neke probleme.

Baš onako kako ih doživljavaju u "Vectrinu", maloj riječkoj tvrtki s troje zaposlenih koja je, u suradnji s većom riječkom tvrtkom "Dezinsekcija", razvila metodu kojom dronovima brzo i temeljito može pregledati različite, pa i teško dostupne terene. 

Pojednostavljeno: uređaji u bespilotnoj letjelici pronalaze vodene površine, bilježe i dubinu, softver računa volumen, a onda je lako izračunati i koliko se tu komaraca može izleći. Komarce je najlakše uništiti dok su u fazi larve, a temeljem proračuna određene vodene površine, moguće je precizno dozirati količinu potrebnog larvicida.

U "Vectrinu" su, uz pomoć 3D printera, osmislili i dodatak za dron iz kojeg se tablete sa sredstvom protiv komaraca odmah mogu ispustiti u vodu. Dakle, ušteda na larvicidu za onog tko obavlja dezinsekciju i još važnije - manje štetnih tvari u okolišu. 

Startup projekt već je postao "Drone Hero Europe" na najvećoj europskoj poslovno-tehnološkoj konferenciji o primjeni bespilotnih letjelica. Za tim iz "Vectrina" taj je uspjeh prigoda da javno djeluju na promjeni svijesti o dronovima kao korisnom alatu, iskoristivom u širokom spektru djelovanja, govori članica tima Jelena Petković

Što se prototipa i komaraca tiče - e, tu se stvar komplicira. "Dezinsekcija", doduše, sad ima gotov, u suradnji s njihovim stručnjacima potpuno pripremljen proizvod, ali zakonska regulativa još uvijek ne prepoznaje mogućnost upotrebe bespilotnih letjelica u slične svrhe. I to nije samo hrvatska specifičnost. Zakonsko usklađivanje za područje cijele Europe potrajat će neko vrijeme. 

Do tada, protiv komaraca ćemo se morati boriti na tradicionalne načine. A "Vectrino" tim ne spava na lovorikama titule "Drone Hero Europe" i radi na nizu novih projekata. Poslušajte razgovor s Jelenom Petković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.