Hrvatski radio

Radio Rijeka

Druga faza socijalnog programa "Zaželi"

06.10.2021.

15:32

Autor: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Završnom konferencijom Gradskog društva Crvenog križa u Delnicama je za područje toga grada i Općine Mrkopalj privedena kraju provedba druge faza socijalnog programa "Zaželi", pod nazivom "Zajednička budućnost“.

Program je, korištenjem europskih potpora, osim pomoći u kući starijim osobama, ženama iz teže zapošljivih dobnih skupina osiguravao pristup tržištu rada i posao geronto domaćica.

S obzirom na specifične uvjete života u Gorskom kotaru sudionici konferencije se nadaju što skorijem nastavku programskih aktivnosti. 

Tijekom četverogdišnje provedbe dvije faze programa "Zaželi", zaposlene su geronto domaćice, nakon izobrazbe, na području Grada Delnica brinule o opskrbi i  uređenju kućanstava dvjestotinjak korisnika, a pritom su, podsjeća voditeljica programskih aktivnosti Helena Bolf, aktivirane i neke dodatne usluge: 

"Mi smo tijekom zime dodatno aktivirali volontere, koji su korisnicima donosili ogrjev i čistili snijeg. Ukratko, pronašli smo i rješenje za one teže fizičke poslove."

Kako je  druga faza programa "Zaželi" završava prije još jedne zime, lokalni će čelnici dosadašnjim korisnicima morati sami osigurati dio usluga , sve dok s europske razine ne stigne potvrda o nastavku financiranja programskih aktivnosti, o čemu  gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić kaže:

"Rečeno nam je da bi trebala ići i treća faza provedbe programa Zaželi, te da bi ona trebala trajati tri godine. Međutim, oko tih najava postoji i određena bojazan, jer niti u Planu oporavka i otpornosti a niti u europskom programu za razdoblje 2021- 2027. nema točnih vremenskih odrednica kada će se pojedine aktivnosti odvijati, pa bismo u tom iščekivanju mogli dočekati iduće ljeto. Zato ćemo sami moramo pronaći rješenja, barem za ove najvažnije stvari, poput dostave namirnica i lijekova, te pripremu ogrjeva."     

Zbog svega spomenutog ne čudi da je u nedavnom pismu, koje su čelnici Gorskog kotara poslali hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, program "Zaželi" istaknut kao jedan od prioritetnih oblika pomoći. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.