Hrvatski radio

Radio Rijeka

Drugi dan štrajka u MID-u: privatizacija ili stečaj

19.02.2015.

15:17

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za restrukturiranje i prodaju financijski će pomoći riječkoj tvornici "Motori i dizalice", ali sa stavom da ovo nije način osiguravanja plaća radnicima.

Država je vlasnik, a ta ista država ne isplaćuje plaće već četiri mjeseca. Radnici su od jučer u štrajku, na rubu očaja. Sindikati se bune, a ministri Branko Grčić i Boris Lalovac govore o CERP-u i DUUDI-ju - odnosno državnim uredima zaduženima za restrukturiranje i prodaju te upravljanje državnom imovinom.  

Danas su se ta državna tijela oglasila priopćenjem u kojem stoji da će poslati novac za plaće, ali da to nije način jer tvornica ne ostvaruje prihode za njihovu isplatu. Zašto ih ne ostvaruje? Od uprave za to traže obrazloženje, a uprava provodi restrukturiranje tvornice, u što je, prema tvrdnjama Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, do sad uloženo 78 milijuna kuna. 

MID je danas posjetio i predsjednik Županijske skupštine primorsko-goranske Erik Fabijanić. "Ova uprava je tu postavljena zato da bi restrukturirala tvornicu, ona provodi ono što joj vlasnik kaže, a na vlasniku je da odluči je li uprava radila dobro ili je radila loše. Županija ima neke mehanizme koji su, ako ništa drugo, moralna vertikala da ljude probudi, da naprave ono za što su plaćeni", rekao je Fabijanić.

Svi se ipak nadaju privatizaciji. Pristiglo je pet pisama namjere potencijalih ulagača u tvornicu. Ako drugi, obvezujući krug prodaje dionica ne uspije, Motori i dizalice morat će u stečaj. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.