Hrvatski radio

Radio Rijeka

Drugi krug u Gorskom kotaru: u Čabru smjena, u Delnicama gradonačelnica

31.05.2021.

12:51

Autor: Nenad Lučić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Prvi krug lokalnih izbora iznjedrio je izborne pobjednike u šest općina Gorskog kotara, a nakon drugog kruga poznato je tko će biti na čelu tri goranska grada. Najveći obrat dogodio se na području grada Čabra.

Lani je u Čabar doselio, a jučer na izborima pobijedio kandidatkinju SDP-a Ivanu Lakota, novi čabarski gradonačelnik Antonio Dražević iz Živog zida, kojem, unatoč problemima, ne manjka optimizma. 

"Mnogo izgubljenih godina treba nadoknaditi, nakon tri desetljeća devastacije Čabra. Bit će potrebnu puno rada kako bi se vratio dignitet žiteljima čabarskog kraja. Pritom je najvažnije da vratimo mlade ljude, podignemo obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poduzetništvo, a ne vidim niti jednu prepreku koja će onemogućiti da to ostvarimo", kaže Dražević.

Pobjedom Katarine Mihelčić nad SDP-ovim kandidatom Igorom Plešeom, Nezavisna lista Volimo Delnice zadržala je glavnu polugu vlasti u Delnicama. No, najveći goranski grad je nakon 24 godine dominacije muških kandidata, iznova dobio gradonačelnicu. 

"Prvi je korak raspisivanje natječaja za proširenje vrtića, no to je vezano uz posao. Mislim da se prije svega svi moramo malo odmoriti nakon duge i naporne kampanje. Ovo nije bila jednostavna politička utakmica, no pobjedom smo došli do željenog rezultata i vjerujem da uspješno nastavljamo dalje", rekla je Mihelčić.

Treći izborni uspjeh u nizu, nakon nadmetanja sa SDP-ovim kandidatom Sašom Burićem, u Vrbovskom je ostvario staro-novi gradonačelnik Dražen Mufić. "Ljudi prepoznaju rad, mi smo dosad imali puno ostvarenih rezultata, a većina birača je pokazala koliko je to važno. Izbori su iza nas i ja nastavljam dalje kao gradonačelnik svih građana, radeći za opću dobrobit", rekao je Mufić. 

Dok se u goranskim gradovima pomalo stišavaju postizborna slavlja, općine ustrojavaju nova predstavnička tijela. Nakon Fužina u petak, u ponedjeljak je novi saziv Općinskog vijeća ustrojila Općina Brod Moravice gdje su, nakon višegodišnje dominacije HDZ-a, upravljanje lokalnom samoupravom preuzeli nestranački načelnik i vijećnici nezavisne liste.

Oni će u sedmeročlanom Općinskom vijeću imati, za natpolovičnu većinu dovoljna, četiri mandata, a uz njih je HDZ osvojio dva te SDP jedno vijećničko mjesto. Dužnost predsjednika predstavničkog tijela obnašat će Davor Delač, a vijećnike je u završnom djelu konstituirajuće sjednice na suradnju pozvao izabrani načelnik Općine Brod Moravice Mario Šutej: "Iskreno se nadam da ćemo sve stranačke, političke te osobne interese ostaviti po strani, kako bismo svim žiteljima pokušali uljepšati i poboljšati uvjete života u općini." 

Poslušajte što su izjavili novoizabrani gradonačelnik Čabra Antonio Dražović, nova gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, te novi načelnik Brod Moravica Mario Šutej:  

Dražović i Mihelčić o Čabru i Delnicama, pripremio Nenad Lučić

Mario Šutej: složno za bolji život u općini; pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.