Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zašto se ne ugledamo na Beč?

20.05.2022.

12:38

Autor: Olivera Vinković

Ilustracija,  stanovi u zgradi na Hostovom Bregu

Ilustracija, stanovi u zgradi na Hostovom Bregu

Foto: Goran Kovačić / Radio Rijeka

Priuštivost stanovanja nije samo mogućnost kupnje ili iznajmljivanja nekretnine, nego i mogućnost izvedbe života u njoj. Poželjno je da bude kvalitetno izgrađena i ekološki prihvatljiva. Tema je to konferencije što se danas u Rijeci održala u suradnji Grada Rijeke i zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung.


Galerija
Društveno priuštivo stanovanje, Foto: Olivera Vinković/Radio Rijeka
Konferencija o društveno priuštivom stanovanju, Foto: Olivera Vinković/Radio Rijeka

U vijećnici Grada Rijeke o tome govorili stručnjaci iz Austrije, Njemačke , Slovenije i Hrvatske. Skup je organiziran da bi se razmijenila iskustva društvene stanogradnje uz veću dostupnost, pogotovo mladima.


Bečki model javne stanogradnje vrlo je zanimljiv i za druge europske gradove jer polovica stanovnika Beča živi upravo u stanovima grada. Posljednjih godina u prosjeku se gradi oko 7000 novih stanova godišnje, uglavnom putem subvencioniranja kooperativa koje su neprofitne organizacije, a koje su u stanju povoljno izgraditi stanove visoke kvalitete. Cijena kvadrata tih stanova iznosi 607 eura po četvrnom metru što otvara mogućnost da mlade obitelji dođu do povoljnih stanova. 


Primjer Beča je za svaku pohvalu, a o njemu je govorio ravnatelj Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Mario Holzner:Stanogradnja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.