Hrvatski radio

Radio Rijeka

Društvo mora ići naprijed poštujući tekovine antifašizma i obrambenog rata

21.06.2017.

15:31

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, u Guvernerovoj palači u Rijeci održana je svečana akademija. Okupili su se dužnosnici i predstavnici crkve, policije i vojske PGŽ. Govorili su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim antifašističkim borcima u Drugom svjetskom ratu i hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuli su dužnost i obavezu svih nas da budućim generacijama prenesemo važnost nenasilja i tolerancije te činjenicu da bez antifašističkih boraca i hrvatskih branitelja danas ne bismo imali suverenu zemlju.

"Moraju znati za 22. lipnja, za Tuhobić, Sutjesku, Neretvu, kao što moraju znati i za Vukovar, Škabrnju i mnoga druga mjesta u kojima je obranjena Hrvatska. Bez svih njih, bez branitelja i boraca NOB-a, danas ne bi bilo Hrvatske", rekao je Obersnel.

"Da smo energiju koju smo potrošili, a nažalost još uvijek trošimo na teme ustaša i partizana, usmjerili na gospodarski razvoj, na jačanje pravne i socijalne države, ne bi danas imali tragediju novog egzodusa iz Hrvatske, masovnog iseljavanja mladih, obrazovanih, pa i cijelih obitelji i to isključivo iz razloga što ovdje nemaju posla ili plaće dovoljne za normalan život", nastavio je Komadina.

No povijesne činjenice ne smijemo zanemarivati, dodaje župan Zlatko Komadina: "Zato se i okupljamo obilježavajući ove datume i nećemo odustati. Zbog nas samih, radi budućih generacija i zbog svih koji su se žrtvovali za slobodnu i demokratsku Hrvatsku. Čestitam svima Dan državnosti i Dan antifašističke borbe". 
Društvo mora ići naprijed poštujući tekovine antifašizma i obrambenog rata na našim prostorima, zaključili su Komadina i Obersnel. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.