Hrvatski radio

Radio Rijeka

Druženje sa šišmišima u Brodu na Kupi

13.09.2015.

11:41

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Prirodoslovni muzej iz Rijeke u svom središnjem objektu i ove godine obilježio Međunarodnu noć šišmiša, slična je edukativna priča sinoć realizirana unutar izložbenog prostora kaštela Zrinskih u naselju Brodu na Kupi.

Kako mnogi ljudi o šišmišima imaju više predrasuda nego znanja, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja iz Rijeke Željka Modrić Surina, ne dvoji, je li, osim riječke, trebalo organizirati i goransku "Noć šišmiša".

Šišmiši su često dio nekakvih mitskih priča i vjerovanja koja ih povezuju s ružnim i mračnim stvarima poput smrti, vještica i vampira, tako da često imaju reputaciju kakvu nisu zaslužili. Šišmiši su zapravo, naši saveznici, jer se hrane noćnim kukcima od kojih neke sasvim sigurno ne volimo, kaže Željka Modrić Surina.

Najmlađi sudionici "Noći šišmiša" takve su stvari učili kroz igru traženja skrivenih fotografija s podacima o ovoj vrsti.

A noćna potraga za pravim šišmišima u prirodi bila je podjednako zanimljiva djeci i odraslima. Koristili su bat - detektor, uređaj koji smanjuje frekvencije glasova šišmiša koje oni koriste pri snalaženju u prostoru.

Sinoćnja je potraga bila zahtjevnija od one riječke, jer zbog pogodnijeg staništa šišmiši na području Gorskog kotara koriste mnogo veći prostor, nego u bučnim urbanim sredinama. 

O obilježjima ove edukacije, provedene dijelom i u prirodnom okruženju Gorskog kotara više je saznao Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.