Hrvatski radio

Radio Rijeka

Družeta u lovu na paraolimpijsku normu!

03.04.2016.

17:45

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U lovu na paraolimpijsku normu?! Toni Družeta bavi se brdskim trčanjem već neko vrijeme, prošao je neke od najtežih utrka svijeta, ali trenutni mu je cilj postići normu u cestovnom maratonu za sudjelovanje na paraolimpijadi u rujnu u Rio de Janeiru.

Toni Družeta je 2011. prestao igrati nogomet, ali je nastavio je trčati. Najprije uz more, a onda je izazov morao biti malo veći. Što mislite, je li 170 kilometara, 38 sati bez odmora, trčati gore-dolje ili sedam puta popeti se i sići s Učke u jednoj utrci..., je li to dovoljan izazov?

Važno je reći i to da na Ultra-Trail du Mont-Blanc, jednoj od najvažnijih utrka brdskih tkrača u svijetu, ulazi 2.300 natjecatelja od 5.000 prijavljenih. A od njih 2.300 koji su trčali po Mont-Blancu prošle godine, Družeta je bio jedan od 1.600 koji je utrku i završio. Da je riječ o dobroj fizičkoj spremi, to je valjda svima jasno, ali kakva je psihička sprema trkača koji u tri ujutro u mračnoj šumi mora, ne samo trčati, nego i moći reagirati u najneobičnijim situacijama? Što kada počneš halucinirati? 

Mario Lipovšek Battifiaca na nedeljnom obedu u programu Radio Rijeke pitao je Družetu je li lakše biti u Hrvatskoj danas privatni poduzetnik ili trčati 170 kilometara po brdima bez odmora - poslušajte odgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.