Hrvatski radio

Radio Rijeka

Drvoprerađivači traže malo visokoobrazovanih, ali žele klastere

10.12.2017.

13:51

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nekoliko je tvrtki s područja Primorsko-goranske županije dosadašnjim poslovnim rezultatima potvrdilo da drvna industrija može biti velik poticaj razvoju proizvodnog dijela županijskog gospodarstva. Gdje je moguć napredak?

Prostora za napredak ima, a o tome govore rezultati istraživačke ankete koju je, uz županijsku potporu, među poduzetnicima nedavno provela Lokalna razvojna agencija PINS iz naselja Skrad u Gorskom kotaru. Rezultati ankete, kaže direktor agencije Danijel Bertović, ukazuju na potrebu učvršćivanja suradnje fakulteta i drugih znanstvenih ustanova s drvoprerađivačima.

O tome govore i aktualni trendovi vezani uz zapošljavanje, jer poduzetnici u naredne dvije do tri godine planiraju zaposliti više od 160 ljudi. Zabrinjava podatak da u tim planovima gotovo i nema visoke stručne spreme. "To nam, s jedne strane, govori da se ne planiraju izrađivati proizvodi veće dodane vrijednosti, a samim tim drvna industrija se svodi na poluproizvod te zapošljavanje radne snage s nižim kvalifikacijama", zaključuje Bertović.

Ali, osim na potrebu povezivanja znanosti i proizvodnje, rezultati anketa ukazuju i na zainteresiranost drvoprerađivačkih poduzeća za poslovno udruživanje u drvne klastere, dodaje direktor PINS-a. 78 posto anketiranih iskazalo je interes za stvaranje klastera ili neki drugi oblik udruživanja i vjeruju da im to može biti od koristi. Pritom su poduzetnici naveli da im trebaju nova tržišta, smanjenje troškova poslovanja unutar klastera, čime bi bili konkurentniji, te privlačenje europskih poticaja kroz udrugu ili klaster.

Edukativnim radionicama razvojna agencija PINS gospodarstvenicima, osim anketnih rezultata, nastoji predstaviti i pozitivne primjere poslovnog udruživanja iz susjedne Slovenije. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.