Hrvatski radio

Radio Rijeka

Drvoprerađivači u plusu: izvezen namještaj vrijedan 1,27 milijardi dolara

01.06.2015.

14:01

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inovacije su ključ razvoja drvoprerađivačkog sektora, bez čega nema napretka u drvnoj industriji, čulo se na Drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji koju je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Najnovije tehnologije omogućuju nam da budemo konkurentni na svjetskom tržištu jer je cijela drvna industrija usmjerena prema izvozu i čini ogroman udio u deviznim prihodima Hrvatske, rekao je predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Darko Prodan.

Stanje je u hrvatskoj drvnoj industriji vrlo dobro, ocjenjuje predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivica Pavelić. Najbolja je, kaže, u izvozu drvoprerađivačke industrije bila 2008. godina, kada su izvezeni proizvodi vrijedni 945 milijuna dolara. Tridesetak posto više bilježi se 2014. godine - izvezena je milijarda i 270 milijuna eura i to ne sirovine - trupaca i dasaka, već gotovih proizvoda, namještaja. 

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je drvoprerađivačima da su nada, stabilnost i sigurnost održivoga razvoja Republike Hrvatske, za koju je iznimno važna mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Drvno-tehnološka konferencija u Opatiji nastavlja se u utorak. Javlja Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.