Hrvatski radio

Radio Rijeka

Država obećala vratiti dio prihoda brdsko-planinskim područjima

15.07.2015.

14:04

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučerašnje najave potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Branka Grčića kako će se nepovoljne posljedice ukidanja Zakona o brdsko-planinskim područjima ublažiti osmišljavanjem alternativnih mjera pomoći takvim krajevima, lokalni čelnici Gorskog kotara danas komentiraju s odobravanjem.

Zažive li mjere, predložene tijekom jučerašnjeg sastanka u Zagrebu, aktualni bi proračunski problemi goranskih gradova i općina već dogodine bili nešto manji. Smanjenjem proračunskih prihoda od oko 9 milijuna kuna, Grad Delnice najteže u Gorskom kotaru osjeća ukidanje pogodnosti brdsko-planinskog statusa.

Država, kaže gradonačelnik Ivica Knežević, za iduću godinu obećava povrat dijela poreznih prihoda, više tekućih potpora, veći šumski doprinos i plaćanje troškova zimske službe, a kad se sve to na primjeru delničkog proračuna zbroji, mogli bi očekivati otprilike 2 milijuna i 600 tisuća kuna, kaže Knežević i dodaje: "To nije senzacionalan iznos, ali se svakako radi o iznosu koji je dobrodošao uzmu li se u obzir svi problemi svi problemi s kojima se nosimo."

Ukratko, dodaje gradonačelnik Knežević, mjere koje država nudi samo su prvi korak prema cjelovitom rješavanju statusa brdsko-planinskih područja, a goranski čelnici ne dvoje oko toga kakav bi trebao biti nastavak priče. "Mi nećemo odustati, a to smo i jučer naglasili, od aktivnosti donošenja posebnog propisa koje su vezane uz prepoznavanje Gorskog kotara kao posebne mikroregije. Između ostalog, upozoravamo kako sve ono što je specifično za otoke, treba uvažiti i u Gorskom kotaru." 

Novi bi zakon, zaključuje Knežević, morao raščistiti i sve dvojbe oko toga zaslužuje li čak 35 lokalnih samouprava u Hrvatskoj brdsko-planinski status ili bi njihov broj ipak trebao biti manji. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.