Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:55 / 18.07.2016.

Autor: Hina

Državna matura: 108 učenika riješilo cijele ispite, 222 nije položilo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ispitima Državne mature 2015./2016. pristupilo je nešto više od 35 tisuća učenika, a čak 108 njih ispite je riješilo sto posto, pokazali su rezultati Državne mature predstavljeni u ponedjeljak na konferenciji za medije u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Zagrebu.

Ovogodišnja državna matura provedena ja regularno i profesionalno i prema pravilima struke. Ispitima je pristupilo 30.619 redovnih učenika, a kad se računaju i svi ostali pristupnici, ukupan je broj 35.527 učenika. Među njima je 12.981 učenik gimnazija i 17.638 učenika strukovnih škola.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Marin Soljačić, koja se dodjeljuje maturantu koji postigne najbolji rezultat iz testa matematike na A razini i fizike i uz koju ide i pet tisuća dolara, ove je godine Nikola Jalšenjak iz 15. zagrebačke gimnazije.

Od izbornih predmeta najmanje učenika ove je godine polagalo glazbenu umjetnost - njih 14, a najviše fiziku - ukupno 9094 učenika. Na drugom mjestu izbornih predmeta bila je biologija, a na trećem politika i gospodarstvo, koje je polagalo 7159, odnosno 6396 učenika.

I gimnazijalci i strukovnjaci najbolje su znanje, u prosjeku, pokazali u rješavanju obveznih ispita iz stranih jezika - engleskog i njemačkog, a najlošije su rješavali matematiku na A razini.

Od izbornih ispita učenicima učenici gimnazija najbolje su riješili psihologiju i biologiju, a najlošije geografiju i sociologiju, dok su su učenici strukovnih škola najbolju prosječnu riješenost izbornih ispita imali iz politike i gospodarstva i likovne umjetnosti, a najslabiju iz sociologije i geografije.

Najmanje nedovoljnih ocjena iz obveznih predmeta bilo je iz engleskoga jezika na A razini, a najviše iz hrvatskog jezika na B razini. Iz izbornih predmeta najviše se "padalo" na sociologiji, a najmanje na likovnoj umjetnosti. Od obveznih predmeta najviše petica bilo je iz engleskog jezika na A razini, a najmanje iz hrvatskog jezika na B razini. Među izbornim predmetima najviše petica bilo je iz psihologije, a najmanje iz geografije.

Državnu maturu nisu položila 222 učenika. Čak 108 učenika riješilo je ispite sto posto. 41 učenik riješio je jedan ispit više razine u potpunosti, dok su četiri učenika u potpunosti riješila dva ispita više razine. S ispita je izostalo ukupno 1161 učenik, od čega neopravdano 859, a opravdano 302.

Matura je prošla u miru, podignuta je razina sigurnosti, najveća moguću koju su nam stručnjaci savjetovali, tako da su učenici imali mir i mogli su se koncentrirati na rješavanje zadataka, kazala je ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić aludirajući na prošlogodišnje krađe ispita koji su u javnosti opteretili državnu maturu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.