Hrvatski radio

Radio Rijeka

[Državni blagdan] U znak sjećanja

18.11.2022.

00:00

Autor: Radio Rijeka / Hrvatski sabor

Vodotoranj u Vukovaru

Vodotoranj u Vukovaru

Foto: Brendan McDermid / REUTERS

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje obilježava se svake godine 18. studenoga. U Škabrnju su stigli i branitelji, hrvatski vojnici s Grobnika i okolice Rijeke - pripadnici A bojne 111. i 128. brigade, specijalne policije Ajkula iz Rijeke. 

Na današnji datum 1991. godine slomljena je herojska obrana grada Vukovara. Tijekom obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.


Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove godine će prigodnim programima biti obilježen u Vukovaru i Škabrnji.


Središnja obilježavanja i u Vukovaru i u Škabrnji počela je 17. studenoga paljenjem svijeća i molitvom – u Vukovaru ispred gradske bolnice, a u Škabrnji na početku Ulice 18. studenog 1991.


Programom pod sloganom "Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta" 18. studenoga ispred Vukovarske bolnice Kolona sjećanja krenut će do Memorijalnog groblja gdje će se položiti vijenci i održati sveta misa. 


U Škabrnju su ovog petka stigli i branitelji, hrvatski vojnici s Grobnika i okolice Rijeke - pripadnici A bojne 111. i 128. brigade, specijalne policije Ajkula iz Rijeke. 


Većina je prvi puta u Škabrnji. Sjećanja su živa, kažu. Dok su prolazili kroz Liku sjećali su se dana kada se dogodilo stradanje Škabrnje i slom Vukovarske obrane.

Branitelji iz Rijeke u Škabrnji

Svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje

Svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje

Foto: Emica Elvedji/Emica Elvedji / PIXSELL

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.