Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dva lica krčkog turizma: više gostiju, ali i industrije - kako ih pomiriti?

02.04.2018.

10:59

Autor: Blanka Uzelac

Nestvarna ljepota Vrbnika (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Nestvarna ljepota Vrbnika (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Svake je godine u Hrvatskoj sve više gostiju, a samo je na području Kvarnera prošle godine zabilježeno desetak posto više dolazaka i noćenja. Najbrojniji turisti su nam Nijemci, koji čine 30 posto svih stranaca, a od kvarnerskih odredišta gostima je najzanimljiviji otok Krk.

Ove se godine očekuje nastavak trenda porasta broja turista, s čime i minimalno dva problema. Prvi je nedostatak radnika u ugostiteljstvu, a drugi - najava izgradnje LNG terminala u Omišlju.

Lijepo je kad nam dolaze gosti i kad svake godine bilježimo rekorde u posjećenosti. Kakve su prognoze za ovu godinu? "Dobar trend koji smo imali u prethodnih nekoliko godina se nastavlja, ove godine nam je Uskrs nešto ranije, međutim očekuje se ostvarenje na razini prošle godine", govori direktorica Turističke zajednice Kvarner Irena Peršić Živadinov. "Već dosad u ovoj godini imamo porast od dva posto, a u nastavku očekujemo porast od pet do sedam posto. S Uskrsom i na otocima počinje ona jača turistička sezona, hoteli se otvaraju, tako da vjerujem da bi svugdje, po najavama, trebalo biti dobro", smatra Peršić Živadinov.

Događa se da u špici sezone nema slobodnih mjesta, pa tu cvjeta obiteljski smještaj, uz povećanje kvalitete svih koji smještaj nude, uključujući  hotele, hostele i kampove, dodaje župan primorsko-goranski Zlatko Komadina. "Važno je da smo podizali kvalitetu smještaja, ponuda i usluga, kao i svih vidova dolazaka na Kvarner, uključujući i aviooglašavanje, pa očekujemo i porast  gostiju koji putuju zrakoplovom. Tako da očekujemo novu rekordnu sezonu", kaže Komadina.

Kronično nedostaju kvalitetni turistički radnici, pa Komadina predlaže da taj dio riješe turističke tvrtke. "Da radnici imaju stalni radni odnos, pa će i ostajati i specijalizirati se. Poslodavci moraju smanjiti profit i više dati zaposlenicima", zaključio je župan.

A ljudima, posebice onima koji žive i rade na otoku Krku, sprema se dolazak ne baš poželjnoga gosta. Otok Krk, koji godišnje ima 36 posto ostvarenih noćenja na Kvarneru, što je gotovo dvostruko više nego na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri, mogao bi dobiti LNG terminal.

Kako to komentira predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja Nedo Pinezić? "Bilo kakav atak na prostor je za otok Krk jednostavno neprihvatljiv. Bojimo se da bi, u prvom redu, terminal ugrozio Njivice i sam Omišalj, koji je upravo i pretrpio dosta negativnih posljedica zbog industrije koja već tamo stanuje, u odnosu na turizam koji je nekada u Omišlju bio vrlo razvijen", rekao je Pinezić.

Industrija ili turizam? Nepresušna tema gotovo pa nepomirljivih razmjera. Javlja Blanka Uzelac:

Postrojenje JANAF-a pokraj Omišlja (Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Postrojenje JANAF-a pokraj Omišlja (Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.