Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dva lica veljače: lani rekordnih dva metra snijega, ove godine proljeće

27.02.2019.

14:55

Autor: Nenad Lučić

Dva lica veljače: lani i ove godine (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Dva lica veljače: lani i ove godine (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Koliko veljača može biti prevrtljiva, svjedoči zanimljiv pogled u meteorološki arhiv Delnica. Na današnji je datum lani visina snijega u Delnicama dosegnula rekordna 182 centimetra. Točno godinu dana kasnije, snijega u Gorskome kotaru nema, a temperature su primjerenije proljeću.

Za razliku od kraja prošlogodišnje veljače, kada je s cesta i krovova trebalo uklanjati dvometarske naslage snijega, ovih dana načelnika Općine Fužine Davida Bregovca manje brinu troškovi zimske službe, a pomalo se planiraju i neki proljetni poslovi. 

"Troškova imamo, ali oni nisu ni približno veliki kao lani. Lakše nam je, a kada nemamo briga oko čišćenja snijega, već se pomalo možemo pripremati za nadolazeću sezonu. Uređujemo šetnice, klupe i obavljamo druge poslove koje moramo odraditi", kaže Bregovac.    

U usporedbi s  prošlogodišnjih  -11 °C, temperature su danas sredinom dana u Delnicama dosegnule desetak stupnjeva iznad nule, pa razloga za zadovoljstvo ima i voditelj delničke Ispostave autoceste Rijeka – Zagreb Valentin Crljenko: "Svakako se možemo nadati uštedama u radu zimske službe, i to ne samo zbog manje potrošnje posipala, već i zbog smanjenog angažmana ljudi i mehanizacije.".

Dok ralice i posipači uz autocestu miruju, pomalo se razmišlja o toplijem dijelu godine. "Bavimo se radovima redovnog održavanja, popravcima na kolniku i žičanim ogradama uz autocestu, a imamo i više vremena za servisiranje prometne signalizacije, posebno one u tunelima", navodi Crljenko.

Gorani se nadaju da do kraja zime više neće imati snježnih problema. Ipak, pamte da je i u ožujku znalo biti snijega, pa će cestari i vozači još najmanje mjesec dana morati pažljivo pratiti vremenske prognoze. Javlja Nenad Lučić: 

Dva lica veljače, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.