Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dva novooboljela u PGŽ-u, ukupno 54; svijet sve bliže milijuntom oboljelom

02.04.2020.

09:58

Autor: HRT - Radio Rijeka

Doba korone: opustjelo središte Rijeke (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Doba korone: opustjelo središte Rijeke (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji jutros bilježimo dva novooboljela od koronavirusa u posljednja 24 sata. Radi se o članovima obitelji prethodno oboljelih, koji su se nalazili u izolaciji. Ukupno su do sada u županiji evidentirane 54 zaražene osobe, a tri su izliječene.

Epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji je dobra jer još uvijek nemamo lokalne transmisije bolesti, ocijenila je u izjavi za HRT pročelnica za zdravstvo i načelnica Županijskog stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić.

Pohvalila je odgovorno ponašanje građana te pravovremenu organizaciju Stožera Civilne zaštite PGŽ-a na provedbi i kontroli protuepidemijskih mjera. Zamolila je građane da radi sebe, svojih obitelji i cijele zajednice budu strpljivi, disciplinirani i odgovorni jer je to jedini način da zaustavimo epidemiju i rast broja novooboljelih.

U KBC-u Rijeka hospitalizirana su 42 bolesnika, rekao je ravnatelj Davor Štimac, dodajući da je od jučer četvero otpušteno, a isto toliko zaprimljeno u bolnicu. Dva su pacijenta na respiratoru, nakon što je jučer s mehaničke ventilacije skinuta bolesnica kojoj se stanje poboljšalo. Osim ta dva pacijenta u covid-centru, 24 pacijenta su na Klinici za infektologiju te još 16 bolesnika u zgradi Klinike za otorinolaringologiju, naveo je Štimac.

U Hrvatskoj je ukupno 963 ljudi zaraženo koronavirusom. Jučer je bilo 96 novih bolesnika, najviše dosad u jednom danu. Više je i izliječenih - 73. Do sada je umrlo šest osoba, a 34 su na respiratoru. Nove podatke objavit će Nacionalni stožer Civilne zaštite u 14 sati. 

U svijetu je broj zaraženih koronavirusom premašio 911 tisuća. Više od 200 država bori se s rastom broja oboljelih i većina pojačava mjere karantene. Najviše je oboljelih i umrlih još uvijek u Italiji.

Iza Francuske je najteži dan s 509 umrlih. S epidemijom se na sve načine bore i Španjolska, Njemačka te Velika Britanija.

Središte pandemije u SAD-u i dalje je New York, gdje je sletio zrakoplov s 60 tona medicinske pomoći koja je Rusija poslala Americi nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika. U međuvremenu, stigla je vijest o najmlađoj žrtvi koronavirusa - umrlo je dijete u dobi od samo 6 tjedana.

A Kina je jučer potvrdila da se smanjuje broj novozaraženih. U milijunskom gradu Wuhanu, gdje se virus prvi put pojavio, ukinuta su ograničenja kretanja pa se postupno vraća normalan život, no većina građana ipak je suzdržana i još uvijek na oprezu.

SAD su došle do zaključka da je Kina lagala o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa i smatraju da je taj broj uvelike umanjen, stoji u izvješću američke obavještajne službe koje danas prenosi Bloomberg. Prema službenim brojevima, u Kini se od prosinca, kada je bolest izbila u pokrajini Hubei, koronom zarazilo 82.394 ljudi, a umrlo je 3312.

Poslušajte izjave županijske pročelnice za zdravstvo Đulije Malatestinić i ravnatelja KBC-a Rijeka Davora Štimca:

Malatestinić o pandemiji u PGŽ-u, pripremio Vladimir Jurić

Štimac o stanju u KBC-u Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.