Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dva potresa jutros u okolici Rijeke, još jedan u Gorskome kotaru

15.11.2017.

12:05

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najprije su u 6:05 sati seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili slab potres s epicentrom u Bakarskom zaljevu, magnitude 2.6 prema Richteru. U 8:47 uslijedio je umjeren potres od 3.1 prema Richteru, a jednako se zatreslo i u 11:40, u blizini Begova Razdolja u Gorskome kotaru.

Epicentar drugoga potresa bio je desetak kilometara jugoistočno od Rijeke. Intenzitet u epicentru sva tri potresa bio je IV stupnja Mercali-Cancani-Siebergove ljestvice, a osjetili su se u Rijeci i okolici. Osim ovih koje su zabilježili seizmografi, brojni su stanovnici Kvarnera i Gorskoga kotara osjetili i niz slabijih potresa.

Podsjetimo, seizmografi su u nedjelju navečer na našem području zabilježili još tri potresa. U 21:57 epicentar je bio kod Kostrene, magnituda 2.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja MCS ljestvice. U 22:11 zabilježen je nešto jači potres, s epicentrom na području Grobnika, magnitude 2.5 prema Richteru, intenziteta u epicentru III-IV stupnja MCS ljestvice. U 23:28 bio je slabiji potres, magnitude 1.8 prema Richteru i intenziteta u epicentru II-III stupnja MCS ljestvice. Svi su se potresi osjetili u Rijeci i okolici.

Rijeku i okolicu je tako od nedjelje do danas zatreslo ukupno pet potresa, jačine od 1.8 do 3.1 stupnjeva prema Richteru, no riječ je o malo povećanoj seizmičkoj aktivnosti, potvrdio nam je dežurni seizmolog Seizmološke službe Hrvatske Igor Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.