Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dva sindikata radnika riječke rafinerije nafte odsad pod jednim krovom

25.11.2015.

16:10

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dva sindikata u kojima su bili okupljeni radnici Rafinerije nafte Rijeka, ujedinila su se u jedinstvenu organizaciju. Na taj će način, smatraju, bolje moći štititi prava radnika u teškim trenucima, kako za riječke pogone, tako i za cijelu INA-u.

Radna mjesta u INA-i nisu sigurna, pred radnicima su novi izazovi, a Rafinerija nafte Rijeka i INA, u škarama su neriješenih vlasničkih odnosa Vlade Republike Hrvatske i mađarskoga MOL-a. Te škare posebno osjećaju radnici, kojih je sve manje. Radi zaštite njihovih prava i bolje pregovaračke pozicije, riječke podružnice Sindikata naftnog gospodarstva i Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske odlučile su se udružiti.

Udruživanje u Sindikat naftnog gospodarstva podržali su i radnici, gotovo jednoglasno. To je logičan nastavak dugogodišnje suradnje, a ujedinjena sindikalna organizacija imat će oko šest tisuća članova. Predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva Jasna Pipunić smatra da će posla biti jer radna mjesta danas nisu sigurna i jedan od izazova bit će dodatna edukacija radnika. 

Slijedi i veliki remont u Rafineriji nafte Rijeka, a trajno je nastojanje radnika i predstavnika sindikata njezina modernizacija, kako bi mogla opstati na tržištu. Nedavnoi požar u rafinerijskim pogonima u Urinju dosadašnji glavni povjerenik Sindikata energetike, kemije i nemetala Ivica Petrinić nije htio komentirati, ali ustvrdio je da je rafinerija godinama tehnološki zapostavljana. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.