Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dva spašavanja na Kvarneru: ozlijeđena žena na Cresu i zapaljeni gliser

29.08.2018.

12:18

Autor: T. Petrović Čemeljić

Pomorska policija u riječkom akvatoriju (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Pomorska policija u riječkom akvatoriju (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Posade policijskih plovila Postaje pomorske policije Rijeka jučer su u dva navrata sudjelovale u pružanju pomoći na moru – radilo se o zapaljenom gliseru kod Plavnika te ozlijeđenoj Njemici na nepristupačnom terenu na Cresu, javila je riječka policija.

Odmah po dojavi i uočavanju požara na 10-metarskom gliseru kod otoka Plavnika, oko 14 sati se iz luke na Krku na mjesto događaja uputila posada službenog plovila P-209. Zajedno s pomorskom policijom, na mjesto događaja stigli su i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe iz Krka i započeli s gašenjem, a na mjesto nesreće stigao je i brod "Vid" Lučke kapetanije Rijeka.

Dvoje slovenskih državljana sa zapaljenoga glisera već je bio prihvatio drugi gliser koji se nalazio u blizini. Unatoč naporima, požar na plovilu nije ugašen, pa je gliser otegljen do uvale na otoku Plavniku, gdje je većim dijelom potonuo. Utvrđeno je kako je riječ o plovilu u vlasništvu slovenskog državljanina. Gašenje je završeno u 15:35 sati, a havarija nije izazvala nikakvo zagađenje.

U drugom slučaju, oko 14:15 sati, posada službenog plovila P-317 prevezla je djelatnike riječkog HGSS-a do Plavih grota ispod Lubenica na otoku Cresu. Tamo je, 150 metara iznad Plavih grota, na nepristupačnom terenu, njemačka državljanka ozlijedila nogu, dojavila je Policijska postaja iz Malog Lošinja, a pristup ozlijeđenoj bio je moguć jedino s mora. Nakon pružanja pomoći i preuzimanja ozlijeđene žene, vratili su se u luku Cres, gdje je ozlijeđenoj pružena liječnička pomoć. U akciji je sudjelovalo 13 članova HGSS-a Rijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.