Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:16 / 25.10.2016.

Autor: Nenad Lučić

Dvadeset godina PINS-a, agencije koja pomaže goranskim poduzetnicima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježavajući dvadesetu godišnjicu rada, Lokalna razvojna agencija PINS iz Skrada može se pohvaliti nizom podataka koji svjedoče o doprinosu ove ustanove poduzetništvu Gorskoga kotara – i to sa samo četvero zaposlenih.

Tražeći potporu za provedbu poduzetničkih ideja mnogi su se, kaže predsjednik Uprave razvojne agencije Danijel Bertović, odlučili obratiti PINS-u. "Obrađeno je 90 kreditnih zahtjeva malih poduzetnika, u vrijednosti većoj od 35 milijuna kuna. Time je, prema našim podacima, na području Gorskog kotara otvoreno stotinjak novih radnih mjesta", kaže Bertović.

Uspješnom provedbom europskih projekata, vrijednih 4,5 milijuna kuna, PINS je istovremeno stvorio model samoodrživog poslovanja razvojne agencije koja nudi 95 posto financiranja na tržištu. "To znači da osnivač, Općina Skrad, u tome sudjeluje samo s pet posto. Kada se pogledaju ulaganja osnivača i ono što se stvori preko godine, odnosno dodana vrijednost, mi na jednu uloženu stvorimo 21 kunu dodatnog prihoda", tvrdi Bertović. 

Prvi sljedeći korak agencije bit će zanimljiv mladim poduzetnicima, a vezan je uz planiranu izgradnju poduzetničkog inkubatora.

"Objekt bi trebao biti površine 1100 četvornih metara, a poduzetnicima će pružati proizvodni, skladišni i uredski prostor. U prvoj godini bi se plaćalo 25 posto od tržišne cijene najma tog prostora, a u petoj godini najam bi dosegnuo punu cijenu. Naime, neka istraživanja dokazuju da bi, pet godina od pokretanja posla, poduzetnik mogao ostvarivati dovoljno prihoda za osiguravanje vlastitog prostora", tumači Danijel Bertović. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.