Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvije nove brodske linije u PGŽ - prva županija koja ih uvodi

02.05.2016.

14:28

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od sredine lipnja plovit će dvije nove brodske linije: međužupanijska između Raba i Luna te županijska Crkivenica - Šilo. Koliko je sredstava Primorsko-goranska županija raspodijelila domovima za starije osobe i zdravstvenim ustanovama te što je novog u kulturi?

Zakonska obveza je brod s dvanaest mjesta, pa će koncesiju najvjerojatnije dobiti prijevoznici koji su već plovili na tim relacijama, kaže Medarić, te dodaje da je PGŽ i s ovim potezom pionir: prva županija koja uvodi i podupire brodske linije.

Gospodarska studija pokazala je opravdanost novih linija, a zato što godišnji promet iznosi manje od 300 tisuća putnika nisu obveznici javne nabave, rekla je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić. Županijska potpora iznosit će 50 posto od 155 tisuća kuna za liniju do Šila te polovicu od 107 tisuća za liniju Rab - Lun. Ostatak će snositi Ličko-senjska županija, odnosno jedinice lokalne samouprave, Grad Crikvenica i Općina Šilo. Zakonska obveza je brod s dvanaest mjesta, pa će koncesiju najvjerojatnije dobiti prijevoznici koji su već plovili na tim relacijama, kaže Medarić, te dodaje da je PGŽ i s ovim potezom pionir: prva županija koja uvodi i podupire brodske linije.

Zamjenica župana je izvijestila i o raspodjeli decentraliziranih sredstava za rad domova za starije osobe. Na četiri doma, u kojima je smješteno 929 korisnika, raspodijelit će se 42.643.000 kuna: za Dom Kantrida 22,4 milijuna, za Volosko osam, za dom u Krku 6,7 te u Velom Lošinju 5,5 milijuna kuna.

Za sedam zdravstvenih ustanova kojima je županija osnivač, iz proračuna je decentralizirano 22.145.000 kuna: za Dom zdravlja PGŽ 7,9 milijuna, Thalassotherapiju Crikvenica dva milijuna, Thalassotherapiju Opatija 2,5 milijuna, Psihijatrijsku bolnicu Rab tri milijuna, Hitnu medicinsku službu 4,2 milijuna kuna, NZZJZ 1,1 te za bolnicu u Velom Lošinju 1,5 milijun kuna. Novac se inače raspodjeljuje početkom godine, a ove godine je taj rok pomaknut zbog izbora i formiranja nove Vlade, rečeno je u županiji.

Novost je i nova mrežna stranica kulturne mreže, za izravnu suradnju i razmjenu kulturnih sadržaja manjih sredina. Stranica vrijedna 300 tisuća kuna očekuje se idućeg tjedna i dio je nove kulturne strategije Županije, rekao je pročelnik za kulturu Valerij Jurešić.

Skupština PGŽ bi, nakon što je to učinilo riječko Gradsko vijeće, ovoga tjedna trebala potvrditi društveni ugovor o osnivanju tvrtke "Rijeka 2020". U projektu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, Županija je posebno zainteresirana za kulturnu mrežu 27 susjedstava, te mrežu muzeja maritimne baštine. Pročelnik Jurešić ističe da županija u tvrtku ulazi s 28 posto poslovnog udjela. U rebalansu županijskog proračuna predloženo je izdvajanje 500 tisuća kuna za osnivanje tvrtke, te još 450 tisuća kuna u ovoj godini za dva programa.

Iz županijskog proračuna raspodijeljeno je 1.485.000 kuna za javne potrebe u kulturi i to kroz tri programske cjeline: za poticanje kreativnih industrija u kulturi 900 tisuća za sto programa; za kulturne manifestacije 360 tisuća i to za 16 programa; za njegovanje baštine 225 tisuća kuna za 41 program. Uskoro kreću natječaji za dva pilot-programa: suradnje kreativnih industrija i škola vrijedan sto tisuća te razvoja publike i Zavoli kazalište 150 tisuća kuna. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.