Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:27 / 28.10.2021.

Autor: Hina

Dvije ponude za izgradnju pročišćivača otpadnih voda u Rijeci

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Za izgradnju novog pročišćivača otpadnih voda na Delti prispjele su dvije ponude konzorcija kineskih te talijanskih tvrtki. Nakon odabira izvođača, radovi bi trebali krenuti u početku sljedeće godine, rekao je u četvrtak gradonačelnik Rijeke Marko Filipović (SDP).

Marko Filipović je to rekao na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanja nezavisnog Davora Štimca kojeg je zanimalo tko će snositi odgovornost za niz, kako je rekao, dvojbenih odluka u vezi s lokacijom izgradnje pročišćivača na Delti.

Štimac smatra da će troškovi biti ogromni, da će doseći blizu 900 milijuna kuna te mu nije jasno zašto je odabrana Delta. Po njemu, radovi kasne, a vrijednost radova raste te će, kada počnu, biti raskopan cijeli grad, kako bi se otpadne vode sa zapadnog dijela grada dovele u središte, na mjesto podložno poplavljivanju i u blizini urbanih sadržaja.

Gradonačelnik je rekao da se i sadašnji pročišćivač nalazi na toj lokaciji te da će novi biti izgrađen u sklopu velikog EU projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, ukupne vrijednosti oko 1,7 milijardu kuna. Istaknuo je da je lokacija pročišćivača određena studijom u kojoj je sudjelovala struka te da je predviđena i u Generalnom urbanističkom planu.

Filipović je naglasio da je taj posao pred zaključenjem, a prispjele su dvije ponude dvaju konzorcija, talijanskih te kineskih tvrtki. Nakon odabira, ovisno o žalbama, odnosno ako ih ne bude, u početku sljedeće godine bit će potpisani ugovori i počet će radovi.

Vijećnik Nikola Ivaniš (PGS) pitao je hoće li se gradska uprava zauzeti za rješavanje problema Psihijatrijske bolnice Lopača te je predložio da se vlasništvo nad tom bolnicom, koje sada ima Grad Rijeka, prenese na Primorsko-goransku županiju. Smatra da bi tako ta bolnica mogla sudjelovati u raspodjeli decentraliziranih sredstava, jer da je to jedina bolnica u Hrvatskoj koja sada nema pravo na decentralizirana sredstva te da bi i nakon novih izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti mogla ostati u istoj situaciji.

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski (SDP) rekao je da su za razgovor i dogovor potrebne dvije strane te da se slaže da bi županija trebala preuzeti aktivniju ulogu. Nama je reguliranje statusa bolnice Lopača jedan od prioriteta, rekao je i naglasio da bi decentralizirana sredstva svakako trebala pripasti i toj bolnici.

Petar Petrinić (SDP) pitao je o projektu nautičke marine u Porto Barošu, a gradonačelnik Filipović je odgovorio da će izgradnja marine i ulaganja od oko 360 milijuna kuna promijeniti lice grada te da se intenzivno radi na realizaciji projekta. Potrebno je ishodovati svu dokumentaciju, izrađuju se studije, a rok završetka je 2025.

Tvrtke ACI d.d. te GITONE Kvarner d.o.o., koja je dio poznate Lurssen grupacije, osnovale su zajedničku tvrtku ACI-GITONE d.o.o. Ta se tvrtka javila se na natječaj za dodjelu koncesije u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci, tj. ACI marine Rijeka.

Sjednica Gradskog vijeća nastavljena je izvješćima i raspravama o poslovanju gradskih komunalnih tvrtki u 2020.

Poslušajte dio rasprave PGS-ovih Nikole Ivaniša i Tee Mičić Badurine te nezavisnog Štimca kao i odgovore dogradonačelnika Gorana Palčevskog i gradonačelnika Filipovića:

S aktualnog sata Gradskog vijeća, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.