Hrvatski radio

Radio Rijeka

19:02 / 29.05.2013.

Autor: Josip Krmpotić / Boris Kanazir

Dvjesto sudionika na Specijalnoj olimpijadi

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dopustite mi pobijediti, a ako ne mogu, neka budem odvažan u svom pokušaju, slogan je pod kojim je u Dvorani mladosti na Trsatu održana Specijalna olimpijada povodom Svjetskog dana sporta.

Državni susret MATP (motor activity training program) okupio je u Rijeci više od 200 sudionika – djece i odraslih s najtežim intelektualnim i tjelesnim teškoćama iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Domaćin i organizator bio je Centar za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice i priredio je sudionicima posebno iznenađenje: revijalnu utakmicu veterana HNK Rijeke i Humanih zvijezda Hrvatske predvođenih Zvonimirom Bobanom.

Specijalna olimpijada održana je povodom Svjetskog dana sporta. Takva manifestacija pokrenuta je u Sjedinjenim Američkim državama s ciljem da se u motoričke aktivnosti uključe i osobe s najvećim stupnjem psiho-fizičkih teškoća. Osobama s teškoćama puno znače ovakve aktivnosti, a ravnateljica Fortice Ankica Šajbić Šukunda ističe da je ovo jedini način da se osobe s teškim oštećenjima u razvoju mogu uključiti u bilo koji dio sportskih takmičenja te da se svatko od njih osjeća pobjednikom jer sudjeluje.

Kako je bilo na Specijalnoj olimpijadi i kako su sudionici reagirali na dolazak humanih nogometnih zvijezda, javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.