Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvjesto tisuća Hrvata krenulo na skijanje i nada se snijegu

02.01.2016.

12:53

Autor: Danijela Minić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počeo je takozvani hrvatski skijaški tjedan koji će trajati do 9. siječnja. Na skijanje odlazi oko 200 tisuća građana. Oni sa sjevera Hrvatske najčešće putuju u Austriju, dok Primorci i Istrani većinom biraju talijanska skijališta.

Na skijanje se obično odlazi prvoga vikenda u siječnju jer tada u Hrvatskoj traju školski praznici. Turističke agencije bilježe dobru prodaju aranžmana, unatoč tome što je ovogodišnji skijaški tjedan skuplji nego lani. Procjenjuje se da će na skijanje otići oko 200 tisuća ljubitelja uživanja na snijegu.

Na graničnom prijelazu Pasjak jutros još nije bilo posebnih gužvi, ali naša je ekipa ondje zatekla brojne skijaše na početku puta. Jedna skupina zaputila se prema Lombardiji u Italiji. "Idemo u Livigno već godinama. Očekujemo snijega, najavljen je", kaže Riječanin Gino Zelić. Društvo je veliko, dodaje, i sigurno će biti lijepo.

Dva tjedna na Kronplatzu provest će riječki učitelj skijanja Hrvoje Anić. Snijega nema sa strane, nema ugođaja, ali ima ga na stazama, što je najvažnije, kaže Hrvoje. Skijanju se posebno vesele oni koji ovih dana nisu u školskim klupama. Fran i Antonio odlaze u Francusku i jedva čekaju stići na odredište. 

Skijaši su aranžmane rezervirali puno ranije, a cijene su ove godine, kaže Riječanin Danijel Milohnić, više nego lani. Iako je skupo, ide se, nema puno izbora, kažu ljubitelji skijanja. Za one koji ne ovise o školarcima, dobra je vijest da će cijene aranžmana nakon školskih praznika pasti za tridesetak posto.

Tamara Černeka iz jedne riječke turističke agencije kaže da je interes za skijanje jednak kao i lani te da je to zimski sport koji svi vole. Samo da i snijeg pridonese veselju svih onih koji će sljedećih tjedan dana provesti na nekom od brojnih europskih skijališta. Poslušajte priču s graničnoga prijelaza u Pasjaku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.