Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:58 / 03.09.2015.

Autor: Vjeko Alilović, Iva Črnjar

Dvodnevni glazbeni spektakl za 70 godina Radio Rijeke

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Ovdje Radio Rijeka - Qui Radio Fiume" - prve su riječi izgovorene u eter Radio Rijeke 16. rujna 1945. Radio Rijeka tijekom cijele 2015. godine obilježava doista vrijedan jubilej - 70 godina svog postojanja.

Mjesto rođenja Radio Rijeke bilo je Volosko odakle se kasnije preselila u Rijeku, najprije na Kozalu, a onda u Guvernerovu palaču. Već od prvog dana svog djelovanja Radio Rijeka je nerijetko bila i jedini prozor u svijet našim ljudima na svim stranama svijeta, spajala je ljude i krajeve putem svog etera i tako postala jedna od najpoznatijih institucija u Hrvatskoj, a i šire. Danas, 70 godina poslije, ovaj radio i dalje oko sebe okuplja sve vrijedno iz svih pora života na Kvarneru, uvijek zadržavši svoj prepoznatljiv identitet, a pokazatelji slušanosti uvijek pokazuju da Radio Rijeka drži prvo mjesto na svom području i najpopularniji je medij na ovim prostorima. 

Sve navedeno Radio Rijeka želi potvrditi i brojnim događanjima koja nas očekuju u narednom periodu, a sve s ciljem da i dalje bude ono što jest - spona između svojih slušatelja, glazbenika, poslovnog svijeta i svijeta zabave, prijatelj svakom onom tko je na bilo koji način dio priče koja traje sedamdeset lijepih godina.

Sve započinje dvodnevnim spektaklom na riječkom Korzu, kada će Radio Rijeka uz pomoć riječke podružnice Hrvatske glazbene unije, Grada Rijeke i Grada Opatije svoje slušatelje i sugrađane počastiti s dva odlična koncerta. Tako će 10. rujna na velikoj pozornici kraj same zgrade Radio Rijeke nastupiti Koktelsi, Tamara Brusić, Duško Jeličić Dule, Šajeta, Antonio Krištofić, Mauro Staraj & La Banda, The Blondes, E.N.I., Gustafi te Neno Belan & Fiumensi, dok će dan poslije, u petak, riječkim Korzom zagrmjeti Moskva, Mandrili, En Face, NORD, Blagdan Band, Grad i Let 3

Navedena imena zasigurno jamac vrhunske zabave, ali i dokaz međusobnog poštovanja kojeg ovdašnji glazbenici imaju prema Radio Rijeci, ali i kojeg Radio Rijeka ima prema glazbenicima s ovog područja, te im kao jedan od rijetkih medija daje zasluženi prostor u svom programu. Koncerti započinju u 20 sati, ulaz je slobodan, a najavljeno je i poneko iznenađenje za publiku i to ne samo iz glazbenih voda. Za one koji neće moći podijeliti atmosferu uživo, Radio Rijeka je osigurala izravni prijenos koncerata na svim svojim frekvencijama.

Osim toga, do kraja godine u planu je još jedna suradnja s prijateljima iz HGU-a i koncert u HNK Ivana pl. Zajca, a rođendanska proslava će završiti izdavanjem posebnog dvostrukog CD-a s pjesmama iz arhiva Radio Rijeke koji će, nadamo se, potvrditi status kojeg pomno gradimo već sedamdeset godina.

Vidimo se na Korzu! I slušamo na valovima Radio Rijeke!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.